pieczona owsianka a la makowiec bez cukru no sugar
Ta owsianka pozwoli Ci poczuć klimat świąt! Miękkie i wilgotne makowe ciasto z słodkimi i chrupiącymi bakaliami oraz czekoladową polewą… A to wszystko w zdrowej wersji bez cukru!
Składniki na 2 porcje:
Wykonanie:
Mak zalewamy szklanką mleka i gotujemy, aż mak wchłonie cały płyn. Migdały i płatki owsiane miksujemy w blenderze na mąkę, przekładamy do miski. Dodajemy ugotowany mak, starte na tarce na grubych oczkach jabłka, jajko, aromat waniliowy, sodę, resztę mleka i erytrol. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min. Następnie dodajemy bakalie, mieszamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w temp. 180 st. C, aż owsianka lekko zarumieni się na wierzchu (ok. 25 min.). W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Polewamy nią lekko przestudzoną owsiankę.
2 Comments
Czy masz może Kasiu zdjęcie środka?
Mam coś takiego tylko: https://www.facebook.com/szczesliwibezcukru/photos/pb.100064945290319.-2207520000./3286530645009577/?type=3