
Ta owsianka pozwoli Ci poczuć klimat świąt! Miękkie i wilgotne makowe ciasto z słodkimi i chrupiącymi bakaliami oraz czekoladową polewą… A to wszystko w zdrowej wersji bez cukru!
Składniki na 2 porcje:
- 30 g migdałów,
- 100 g płatków owsianych,
- 50 g maku mielonego,
- 1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego,
- 1 jajko (lub 30 g siemienia lnianego),
- 1/2 sody oczyszczonej,
- kilka kropli aromatu waniliowego,
- 1 łyżka erytrytolu,
- 70 g mieszanki bakalii – różnych orzechów i rodzynek,
- 2 jabłka
- 40 g gorzkiej czekolady bez cukru.
Wykonanie:
Mak zalewamy szklanką mleka i gotujemy, aż mak wchłonie cały płyn. Migdały i płatki owsiane miksujemy w blenderze na mąkę, przekładamy do miski. Dodajemy ugotowany mak, starte na tarce na grubych oczkach jabłka, jajko, aromat waniliowy, sodę, resztę mleka i erytrol. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min. Następnie dodajemy bakalie, mieszamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w temp. 180 st. C, aż owsianka lekko zarumieni się na wierzchu (ok. 25 min.). W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Polewamy nią lekko przestudzoną owsiankę.
2 Comments
Czy masz może Kasiu zdjęcie środka?
Mam coś takiego tylko: https://www.facebook.com/szczesliwibezcukru/photos/pb.100064945290319.-2207520000./3286530645009577/?type=3