Składniki na 2 porcje:
- 75 g płatków owsianych,
- 1 gruszka lub banan,
- 1 jabłko,
- 1 jajko (można zastąpić 1 łyżką zmielonego siemienia),
- 1/4 szkl. mleka lub napoju roślinnego,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, ,
- 1 łyżeczka masła orzechowego,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- ew. ksłodzik – ksylitol, erytrytol do dosłodzenia.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Jabłko przekrajamy na pół. Jedną połówkę zostawiamy na później. Drugą połówkę blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę. Przekładamy do żaroodpornej foremki. Na wierzch wykładamy resztę pokrojonego jabłka. Pieczemy przez ok. 20 min.
Polecam jeść z jogurtem naturalnym i cynamonem 🙂