
Składniki:
Owsianka:
- 50 g płatków owsianych,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 2 kostki czekolady bez cukru,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 banan,
- 1 łyżka kakao,
- mleko – do uzyskania gęstej, zwartej konsystencji, ok. 100 ml.
Polewa:
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 6 daktyli,
- 1 łyżeczka inuliny,
- 1/4 łyżeczki soli.
Wykonanie:
Wszystkie składanki owsianki, z wyjątkiem czekolady, zmiksować na gładką masę. Czekoladę drobno pokroić i dodać do ciasta. Piec w temp. 180 st. C przez 20 minut.
Daktyle namoczyć, odsączyć. Zmiksować dokładnie z pozostałymi składnikami i odrobiną wody.
Na upieczoną owsiankę wyłożyć polewę. Jeść z sezonowymi owocami.