Super wilgotna, mięciutka i smakowita owsianka dyniowa to świetne danie na rozpoczęcie dnia. Sprawdzi się nie tylko na śniadanie. Możesz przygotować ją w większej ilości i jeść na zimno, jako ciasto.
Składniki na 2 porcje:
- 120 g płatków owsianych,
- 1 jajko (można zastąpić 1 łyżką zmielonego siemienia lnianego),
- 4 łyżki musu z dyni (ugotowanego lub upieczonego miąższu z dyni),
- 1 gruszka,
- 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- skórka z 1/2 cytryny.
Wykonanie:
Gruszkę pozbawiamy pestek. Wszystkie składniki – oprócz czekolady – miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy. Pieczemy 30 min. w temp. 180 st. C.