Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (można użyć błyskawicznych),
- 3/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego,
- 1 czubata łyżka zielonego siemienia lnianego,
- 1/4 szkl. wody,
- 1/2 łyżeczki ekstrakru waniliowego (lub parę kropelek aromatu),
- szczypta soli,
- erytrytol lub inne słodzidło do smaku – u mnie dwie łyżki (można też użyć np. jednego rozdrobnionego banana),
- sezonowe owoce – u mnie truskawki (100 g) i jagody (100 g),
- ew. jogurt, orzechy, owoce do przybrania.
Wykonanie:
Siemię lniane zalewamy ciepłą woda i pozostawiamy na 10 min, aż zgęstnieje. Po tym czasie dodajemy resztę suchych składników i mleko. Dokładnie mieszamy i dodajemy owoce. Całość przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 40 min, aż owsianka wchłonie cały płyn i będzie sucha na wierzchu.
Polecam jeść z jogurtem i porcją ulubionych owoców.