Pieczone pączki orkiszowe
Składniki:
- 450 g mąki orkiszowej
- 1 budyń waniliowy lub łyżka mąki kukurydzianej, łyżka mąki ryżowej i łyżeczka olejku waniliowego
- 1 opakowanie drożdży instant- 8 g
- 4 łyżki melasy karobowej
- ok 2 szklanki ciepłego mleka
- bezcukrowy dżem
- 1/4 szklanki erytrolu pudru
- sok z jednej cytryny
Wykonanie:
- Mąkę, budyń i drożdże wymieszamy w misce.
- Dodajemy melasę i 1,5 szklanki mleka. Ciasto musi być kleiste i półpłynne. Jeśli jest za gęste, dodajemy resztę mleka.
- Dobrze mieszany i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy łyżką do foremek i odstawiamy na 15 minut.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy pączki 15 minut.
- Nadziewamy dżemem i polewamy lukrem- erytrol wymieszany z sokiem z cytryny.
- Z tej ilości masy zrobimy 18 pączków
2 Comments
Czy mogę zastąpić łyżki melasę karobową miodem?
Miód pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje korzystne dla naszej odporności właściwości. Dlatego radzimy użycie melasy 🙂