Pieczone pączki orkiszowe

 In Przepisy

Pieczone pączki orkiszowe

 

450 g mąki orkiszowej

1 budyń waniliowy lub łyżka mąki kukurydzianej, łyżka mąki ryżowej i łyżeczka olejku waniliowego

1 opakowanie drożdży instant- 8 g

4 łyżki melasy karobowej

ok 2 szklanki ciepłego mleka

bezcukrowy dżem

1/4 szklanki erytrolu pudru

sok z jednej cytryny

 

Mąkę, budyń i drożdże wymieszamy w misce. Dodajemy melasę i 1,5 szklanki mleka. Ciasto musi być kleiste i półpłynne. Jeśli jest za gęste, dodajemy resztę mleka. Dobrze mieszany i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy łyżką do foremek i odstawiamy na 15 minut. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy pączki 15 minut. Nadziewamy dżemem i polewamy lukrem- erytrol wymieszany z sokiem z cytryny. Z tej ilości masy zrobimy 18 pączków😍🍩🍩🍩

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!