Wegańska wersja pączków twarogowych. Dzięki dodatkowi tofu mają sporą zawartość białka i są sycące.
Składniki:
- 1 szkl. mąki orkiszowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g zmielonego siemienia lnianego,
- 4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu,
- 1 kostka tofu naturalnego (180 g),
- kilka kropki aromatu waniliowego
- nadzienie: dżem bez cukru lub czekoladą z tego przepisu.
Wykonanie:
Mielone siemię lniane zalać odrobiną wody i wymieszać do konsystencji białka. Dodać pokruszone tofu, mąkę, proszek do pieczenia, słodzik i aromat waniliowy. Całość wyrobić, aż ciasto będzie zwarte.
Ciasto podzielić na 6 części. Rozpłaszczyć je na placki. Wyłożyć na nie nadzienie i połączyć w sakiewkę, a następnie uformować, tak by powstał pączek.
Pączki ułożyć na blaszce i piec w temperaturze 180 st. C przez 25 minut.
Podawać posypane erytrytolem zmielonym na puder.