Ciasto:
- 40 dag mąki owsianej/orkiszowej/z samopszy/pszennej razowej
- 10 dag oleju kokosowego/rzepakowego
- 20 dag melasy karobowej
- 2 łyżki przyprawy do pierników
Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wszystkie składniki, żeby ciasto było zwartej konsystencji, ale nie twarde. Można dodać odrobinę wody tak, żeby konsystencja była odpowiednia do wałkowania. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Piec 7-8 minut w 160 stopniach.
Lukier:
- Erytrol puder
- Sok z cytryny
- Kurkuma
- Chlorella lub spirulina
- Liofilizowany burak
Sok z cytryny wymieszać z mielonym erytrolem. Do uzyskania lukru w różnych kolorach należy podzielić tę cytrynę z erytrolem na 3 części, do jednej dodać odrobinę kurkumy, do drugiej szczyptę mielonej chlorelli/spiruliny, do trzeciej troszkę buraka w proszku. Takim lukrem przystrajać nasze słodkie i zdrowe pierniczki – bez cukru!