Piernikowe „czekoladki” z inuliny

 In Przepisy

Jest to jeden z przepisów, które blogerka Monika Prucnel zaprezentowała podczas pokazu gotowania z zamiennikami cukru, który odbył się w ramach Słodkiego Tygodnia Bez Cukru 🙂 .

 

Składniki: 

  • 250 g nerkowców,
  • 160 g inuliny,
  • 6 łyżek wody (lub więcej),
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 6 łyżek roślinnego mleka w proszku (opcjonalnie),
  • 3 łyżki karobu.

Posypka:

  • 2 łyżeczki ksylitolu zmielonego na puder,
  • 1 łyżeczka kakao lub karobu,
  • szczypta przyprawy do piernika.

 

Wykonanie:

  1. Nerkowce zmielić w blenderze, by uzyskały prawie konsystencję masła orzechowego (gdy masa nie będzie sypka tylko lekko klejąca, można przestać rozdrabniać). Dodać karob i przyprawę do piernika oraz mleko w proszku. Wymieszać.
  2. Inulinę rozpuścić w gorącej wodzie energicznie mieszając. Powinna uzyskać konsystencję oleju kokosowego. Jeśli będzie za gęsta można dodać jeszcze kilka łyżek wody. Dodać inulinę do pozostałych składników. Zagnieść elastyczną masę.
  3. Masę przełożyć do małych silikonowych foremek. Wstawić do lodówki, a kiedy stwardnieje, wyjąć kształtne czekoladki z foremek i obtoczyć w posypce. Można też z masy ulepić kulki i obtoczyć w posypce (będzie szybciej!).

Przepis pochodzi z bloga Vege Kika.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się