Jest to jeden z przepisów, które blogerka Monika Prucnel zaprezentowała podczas pokazu gotowania z zamiennikami cukru, który odbył się w ramach Słodkiego Tygodnia Bez Cukru 🙂 .
Składniki:
- 250 g nerkowców,
- 160 g inuliny,
- 6 łyżek wody (lub więcej),
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 6 łyżek roślinnego mleka w proszku (opcjonalnie),
- 3 łyżki karobu.
- Posypka:
- 2 łyżeczki ksylitolu zmielonego na puder,
- 1 łyżeczka kakao lub karobu,
- szczypta przyprawy do piernika.
Wykonanie:
- Nerkowce zmielić w blenderze, by uzyskały prawie konsystencję masła orzechowego (gdy masa nie będzie sypka tylko lekko klejąca, można przestać rozdrabniać). Dodać karob i przyprawę do piernika oraz mleko w proszku. Wymieszać.
- Inulinę rozpuścić w gorącej wodzie energicznie mieszając. Powinna uzyskać konsystencję oleju kokosowego. Jeśli będzie za gęsta można dodać jeszcze kilka łyżek wody. Dodać inulinę do pozostałych składników. Zagnieść elastyczną masę.
- Masę przełożyć do małych silikonowych foremek. Wstawić do lodówki, a kiedy stwardnieje, wyjąć kształtne czekoladki z foremek i obtoczyć w posypce. Można też z masy ulepić kulki i obtoczyć w posypce (będzie szybciej!).
Przepis pochodzi z bloga Vege Kika.