Pierogi żytnie z boczniakami

 In Przepisy

Składniki:

(na 50 sztuk)

  • ok. 600 g mąki żytniej pytlowej,
  • 8 łyżek oliwy z oliwek,
  • gorąca woda,
  • 500 g boczniaków,
  • 3 cebule,
  • sól, pieprz.

 

Wykonanie:

  1. Boczniaki kroimy w drobne paski, cebulę w pióra i razem dusimy pod przykryciem około 15 minut z odrobiną wody. Na koniec unosimy pokrywę i odparowujemy wodę ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Boczniaki możemy jeszcze rozdrobnić np. blenderem lub po prostu poszatkować.
  2. Do przesianej mąki dodajemy oliwę, stopniowo dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być zwarte, ale miękkie i lekko kleiste. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut pod przykryciem. Stolnicę obficie obsypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto partiami, pilnując, żeby pozostawione ciasto nie wysychało. Na rozwałkowanym cieście dużym kubkiem wykrawamy kółko. Nakładamy do środka łyżeczkę farszu i sklejamy krawędzie.
  3. Pierogi gotujemy w wodzie z odrobiną soli i oliwy z oliwek. Wrzucamy do wrzącej wody, czekamy, aż wypłyną na powierzchnię i pozwalamy im pogotować się jeszcze 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy pojedynczo na talerzu, żeby uniknąć posklejana. Pierogi są pyszne z podsmażoną na oleju cebulą.
Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!