Składniki:
(na 50 sztuk)
- ok. 600 g mąki żytniej pytlowej,
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- gorąca woda,
- 500 g boczniaków,
- 3 cebule,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Boczniaki kroimy w drobne paski, cebulę w pióra i razem dusimy pod przykryciem około 15 minut z odrobiną wody. Na koniec unosimy pokrywę i odparowujemy wodę ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Boczniaki możemy jeszcze rozdrobnić np. blenderem lub po prostu poszatkować.
- Do przesianej mąki dodajemy oliwę, stopniowo dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być zwarte, ale miękkie i lekko kleiste. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut pod przykryciem. Stolnicę obficie obsypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto partiami, pilnując, żeby pozostawione ciasto nie wysychało. Na rozwałkowanym cieście dużym kubkiem wykrawamy kółko. Nakładamy do środka łyżeczkę farszu i sklejamy krawędzie.
- Pierogi gotujemy w wodzie z odrobiną soli i oliwy z oliwek. Wrzucamy do wrzącej wody, czekamy, aż wypłyną na powierzchnię i pozwalamy im pogotować się jeszcze 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy pojedynczo na talerzu, żeby uniknąć posklejana. Pierogi są pyszne z podsmażoną na oleju cebulą.