Składniki:
- oliwa – 1 łyżka
- suszone drożdże – 1 saszetka
- mąka pełnoziarnista lub orkiszowa – 400g
- sól – 1 łyżeczka
- letnia woda- 300ml
Przygotowanie:
- Mąkę łączymy z drożdżami, solą i mieszamy.
- Wlewamy letnią wodę z oliwą, wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut, pod przykryciem.
- Najważniejsze aby ciasto zwiększyło swoją objętość, jeśli słabo urosło warto jeszcze przetrzymać.
- Następnie ciasto wałkujemy na duży placek lub kilka małych placków (pojedyncze porcje).
- Przekładamy na blachę.
- Na ciasto nakładamy ulubiony sos pomidorowy z ziołami, wybrane dodatki.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. C i pieczemy ok. 15 min.