Placki owsiane z melasą i wiśniami

 In Przepisy

Składniki (około 12-15 sztuk):

  • płatki owsiane (zblendowane na mąkę) – 5 łyżek (ok. 150g );
  • banan – 1 sztuka;
  • mleko – 3/4 szklanki (150-200 ml) – krowie lub roślinne;
  • Wierzch:
    • migdały – 10-15 sztuk (po jednym na placek);
    • wiśnie 10-15 sztuk (po jednej na placek);
    • sezam – do smaku (2-3 łyżki)
    • melasa.

 

Wykonanie:

  1. Płatki zblendować na mąkę owsianą. Mleko wraz z bananem zblendować oddzielnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszać jedno i drugie ze sobą w misce.
  2. Placki smażyć na patelni na oleju rzepakowym. Z czasem masa gęstnieje, więc warto dolewać do niej stopniowo trochę mleka.
  3. Usmażone placki układać na ręczniku papierowym. Później placki polać melasą, na wierzchu poukładać pokrojone wiśnie, pokrojone migdały i posypać sezamem.
Recommended Posts
Comments
  • Daria
    Odpowiedz

    Brzmi prosto i pysznie! W tym tygodniu przetestuję 🙂

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się