Pyszne placki wielowarzywne

 In Przepisy

Składniki:

  • warzywa (dowolne), np. cukinia, marchewka, papryka czerwona, cebulka, ząbek czosnku, 2 ziemniaki, pomidory,
  • 2 jajka (lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z małą ilością wody do uzyskania tzw. ‚bełtu’:),
  • ok. 3-4 łyżki mąki (np. kukurydziana lub orkiszowa),
  • dużo koperku,
  • zioła jako przyprawy,
  • olej kokosowy/rzepakowy.

Wykonanie:
Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy ziołami, solą pieprzem, dodajemy koperek. Odstawiamy na 20 min, aby warzywa puściły sok. Odciskamy nadmiar soku, dodajemy rozbełtane jajka/siemię lniane z mąką. Lepiej dać mniej mąki, placuszki będą delikatniejsze. Gdy masa będzie za rzadka wówczas zwiększamy ilość mąki. Placuszki smażymy lub pieczemy (można jako jedno ciasto ) w 180 stopniach.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!