
Składniki:
- warzywa (dowolne), np. cukinia, marchewka, papryka czerwona, cebulka, ząbek czosnku, 2 ziemniaki, pomidory,
- 2 jajka (lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z małą ilością wody do uzyskania tzw. 'bełtu’:),
- ok. 3-4 łyżki mąki (np. kukurydziana lub orkiszowa),
- dużo koperku,
- zioła jako przyprawy,
- olej kokosowy/rzepakowy.
Wykonanie:
Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy ziołami, solą pieprzem, dodajemy koperek. Odstawiamy na 20 min, aby warzywa puściły sok. Odciskamy nadmiar soku, dodajemy rozbełtane jajka/siemię lniane z mąką. Lepiej dać mniej mąki, placuszki będą delikatniejsze. Gdy masa będzie za rzadka wówczas zwiększamy ilość mąki. Placuszki smażymy lub pieczemy (można jako jedno ciasto ) w 180 stopniach.