Składniki:
(na około 30 sztuk)
- 200 g suszonych daktyli,
- ½ szklanki wiórków kokosowych (45 g),
- 3-4 łyżki kakao (30-40 g),
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (20 g).
Wykonanie:
- Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie – wystarczy około 10-15 minut. Odcedzić delikatnie odciskając nadmiar wody.
- Daktyle zmiksować, dodać połowę wiórków, kakao i siemię. Dokładnie wymieszać.
- Z masy lepić kulki i obtaczać w pozostałych wiórkach. Najlepiej smakują po schłodzeniu w lodówce.
Wartość odżywcza 1 pralinki:
- energia: 35 kcal
- białko: 0,7 g
- tłuszcze: 1,3 g
- węglowodany: 6,2 g
- błonnik: 1,2 g
Dziękujemy Sklep Agnex za przekazanie produktów spożywczych na wykonanie słodyczy bez cukru podczas darmowych warsztatów w Szkole Podstawowej w Celestynowie k. Warszawy.
Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.
4 Comments
pyszne…wszystkie dzieci się zajadały:)
Niezmiernie się cieszę! 😀 Pozdrawiam i oczywiście zachęcam do wypróbowania innych przepisów z naszej strony 🙂
Czym można zastąpić siemię lniane?
Siemię jest po to, żeby zagęścić masę, a poza tym jest bardzo zdrowe 🙂 Można je zastąpić zmielonymi nasionami chia / orzechami / większą ilością wiórków kokosowych albo gotową mąką kokosową.