Pralinki czekoladowo-kokosowe

 In Przepisy

Składniki:

(na około 30 sztuk)

  • 200 g suszonych daktyli,
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (45 g),
  • 3-4 łyżki kakao (30-40 g),
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (20 g).

 

Wykonanie:

  1. Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie – wystarczy około 10-15 minut. Odcedzić delikatnie odciskając nadmiar wody.
  2. Daktyle zmiksować, dodać połowę wiórków, kakao i siemię. Dokładnie wymieszać.
  3. Z masy lepić kulki i obtaczać w pozostałych wiórkach. Najlepiej smakują po schłodzeniu w lodówce.

 

Wartość odżywcza 1 pralinki:

  • energia: 35 kcal
  • białko: 0,7 g
  • tłuszcze: 1,3 g
  • węglowodany: 6,2 g
  • błonnik: 1,2 g

Dziękujemy Sklep Agnex za przekazanie produktów spożywczych na wykonanie słodyczy bez cukru podczas darmowych warsztatów w Szkole Podstawowej w Celestynowie k. Warszawy. 

 

 

Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.

Recommended Posts
Showing 4 comments
  • Avatar
    Magda
    Odpowiedz

    pyszne…wszystkie dzieci się zajadały:)

    • Małgorzata Rusek
      Małgorzata Rusek
      Odpowiedz

      Niezmiernie się cieszę! 😀 Pozdrawiam i oczywiście zachęcam do wypróbowania innych przepisów z naszej strony 🙂

  • Avatar
    Anna
    Odpowiedz

    Czym można zastąpić siemię lniane?

    • Małgorzata Rusek
      Małgorzata Rusek
      Odpowiedz

      Siemię jest po to, żeby zagęścić masę, a poza tym jest bardzo zdrowe 🙂 Można je zastąpić zmielonymi nasionami chia / orzechami / większą ilością wiórków kokosowych albo gotową mąką kokosową.

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się