Składniki:
- 60 g orzechów laskowych podprażonych i posiekanych na grube kawałeczki w robocie kuchennym (do obtaczania kulek)
- 60 g orzechów laskowych drobno zmielonych w blenderze
- kilka całych podprażonych orzechów laskowych do nadziewania kulek
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu błonnikowego, lub syropu klonowego lub ok 20 kropel stewii. (Może też być erytrytol, ale musi być zmielony wcześniej na puder)
- 30 g dowolnej czekolady bez cukru
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, jeśli macie – nadaje piękny zapach.
Wykonanie:
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Zmielone orzechy, syrop, czekoladę i olej zblendować blenderem na najwyższej mocy przez około minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać czekoladę i blendować jeszcze ok. 30 sekund.
- Przelać do miseczki i włożyć do zamrażarki na 10 minut. Schłodzoną masę przemieszać i formować kuleczki. Do środka włożyć po jednym orzechu i obtoczyć w posiekanych orzechach.