Delikatne, miękkie ciasto, kwaskowy rabarbar i słodka, chrupiąca kruszonka… Brzmi dobrze? Tak właśnie smakuje to ciacho! To prawdziwy wiosenny must have 😉 Doskonale będzie smakować również, jeśli rabarbar połączysz z truskawkami.
Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła lub oleju kokosowego,
- 2 jajka,
- 60 g mąki orkiszowej jasnej,
- 60 g mąki dowolnej pełnoziarnistej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g erytrytolu,
- 5 łodyg rabarbaru
Kruszonka:
- 50 g mąki orkiszowej jasnej,
- 50 g mąki pełnoziarnistej,
- 50 g masła lub oleju kokosowego,
- 50 g erytrytolu.
Wykonanie:
Robimy kruszonkę: Masło roztapiamy z garnku. Dodajemy do niego mąki i erytrytol. Mieszamy łyżką aż powstaną grudki.
Masło na ciasto rozpuszczamy. Erytrytol ubijamy z jajkami na puszystą masę. Do całości dodajemy przestudzone masło, mieszamy. Dodajemy po łyżce mąki i proszek do pieczenia stale miksując.
Rabarbar myjemy i kroimy.
Foremkę smarujemy masłem. Na dno wylewamy ciasto, na to kładziemy rabarbar, a po wierzchu posypujemy kruszonką. Pieczemy 40 min. w 180 st. C.