proste ciasto z rabarbarem
Delikatne, miękkie ciasto, kwaskowy rabarbar i słodka, chrupiąca kruszonka… Brzmi dobrze? Tak właśnie smakuje to ciacho! To prawdziwy wiosenny must have 😉 Doskonale będzie smakować również, jeśli rabarbar połączysz z truskawkami.
Składniki:
Ciasto:
Kruszonka:
Wykonanie:
Robimy kruszonkę: Masło roztapiamy z garnku. Dodajemy do niego mąki i erytrytol. Mieszamy łyżką aż powstaną grudki.
Masło na ciasto rozpuszczamy. Erytrytol ubijamy z jajkami na puszystą masę. Do całości dodajemy przestudzone masło, mieszamy. Dodajemy po łyżce mąki i proszek do pieczenia stale miksując.
Rabarbar myjemy i kroimy.
Foremkę smarujemy masłem. Na dno wylewamy ciasto, na to kładziemy rabarbar, a po wierzchu posypujemy kruszonką. Pieczemy 40 min. w 180 st. C.