Przepisy z warsztatów w „Koneserze”

 In Przepisy

Kulki jaglane w 4 smakach

Kaszę jaglaną namoczyć przez noc. Wypłukać i zagotować w proporcjach 1 cześć kaszy na 3 części wody.

1. Czekoladowe

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

4 łyżki kakao 100%

Ok 1/4 erytrolu

 

2. Orzechowe

3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów ziemnych 100%

Ok 1/4 szklanki erytrolu

 

3. Kokosowe

3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

3/4 szklanki wiórków kokosowych

Ok 1/4 szklanki erytrolu

 

4. Sezamowe

3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

2 łyżki pasty sezamowej

1/2 szklanki łuskanego ziarna sezamu

ok 1/4 szklanki erytrolu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w poszczególnych przepisach, robić małe kuleczki i obtaczać w kakao, wiórkach, sezamie lub ekspandowanym amarantusie.

 

Czekolada migdałowa

50 g masła kakaowego lub oleju kokosowego

300 g świeżych lub suszonych i namoczonych daktyli

1/4 szklanki inuliny

4 łyżki gorzkiego kakao

4 łyżki mleka roślinnego

200 g płatków migdałowych

 

Rozpuścić masło kakaowe. Dodać daktyle i mleko roślinne i dobrze wymieszać. Dodawać stopniowo inulinę i kakao energicznie mieszając. Masę czekoladową wymieszać z płatkami migdałowymi. Masę przełożyć do wyłożonego papierem do pieczenia pojemniczka i schłodzić. Kroić w kostkę.

 

Szyszki karmelowe

1/2 szklanki świeżych lub namoczonych, suszonych daktyli

1/2 szklanki masła orzechowego

ok 100 g ekspandowanych zbóż- u nas ekspandowany orkisz

Daktyle wymieszać z masłem orzechowym. Zanurzyć w masie ekspandowane zboża. Masę „ściskać” w małe kuleczki.

Recent Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się