Pudding chia ze słodkimi chrupkami orkiszowymi

 In Przepisy

Składniki na 1 porcję:

  • łyżka suchych nasion chia,
  • 150 ml niesłodzonego mleka roślinnego,
  • garść chrupków orkiszowych słodzonych melasą Eko Produkt,
  • dowolne owoce.

 

Wykonanie:

Nasiona chia zalej napojem roślinnym, zamieszaj i odstaw na 2 godziny aż nasionka powiększą swoją objętość. Pokrój drobno dowolne owoce i wymieszaj z puddingiem, z wierzchu całość posyp chrupkami orkiszowymi.

Dlaczego warto wybrać chrupki słodzone melasą zamiast cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym?
Melasa to jest to, co pozostaje po produkcji białego cukru w kryształkach, dlatego jest ona bogata w antyoksydanty oraz składniki mineralne.

 

Do tego przepisu wykorzystaliśmy chrupki orkiszowe firmy Kubara – do kupienia np. w sklepie internetowym producenta.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się