
Mięciutkie i sprężyste racuchy drożdżowe bez cukru w wersji smażonej lub fit – pieczonej.
Składniki:
- 2 szkl. mąki orkiszowej jasnej,
- 4 daktyle,
- 1 jajko,
- 1 szkl. mleka lub napoju roślinnego,
- 7 g drożdży instant,
- szczypta soli,
- do posypania: ksylitol/erytrytol zmielony na puder.
Wykonanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem, tak, by były całe zanurzone. Odstawiamy na 15 min, a następnie miksujemy na gładką masę. Przekładamy do dużej miski, dodajemy drożdże, 2 łyżki mąki i odrobinę mleka. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dodajemy jajo, resztę mąki i mleka oraz sól. Całość razem miksujemy i odstawiamy na 60 min.
Wyrośnięte ciasto można usmażyć (wtedy wyjdą klasyczne racuchy) lub upiec (wtedy będą bardziej przypominały bułeczki, ale smak też będzie „racuchowy”, a będą znacznie bardziej fit.
W wersji smażonej: Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy racuchy na złoty kolor.
W wersji pieczonej: Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy łyżką racuchy. Następnie każdy z nich polewamy odrobiną oleju (dzięki temu będą mieć fajny chrupiący spód). Pieczemy ok. 20 minut.
Gotowe racuchy jemy posypane słodzikiem zmielonym na puder.