Raport Ministerstwa Zdrowia: Cukier, otyłość – konsekwencje

 In Czytelnia

Z najnowszego raportu Ministerstwa Zdrowia “Cukier, otyłość – konsekwencje” dowiadujemy się, że przeciętny Polak w 2017 roku zjadł 44,5 kg cukru, czyli o 6,1 kg więcej, niż 10 lat temu. Z jednej strony konsumenci ograniczyli cukier w “czystej” postaci (cukier kryształ, rafinowany, puder, w kostkach, glukoza), jego spożycie spadło bowiem o 5,7 kg rocznie na osobę, z drugiej jednak strony aż o 11,8 kg wzrosło spożycie pozostałego cukru, pochodzącego z produktów przetworzonych (napojów słodzonych, słodyczy, gotowych sosów, a nawet wędlin)!

Epidemia otyłości

Nie od dziś wiadomo, że cukier, zwłaszcza ten zawarty w produktach przetworzonych, jest głównym winowajcą epidemii otyłości w XXI wieku. Problem nadmiernej masy ciała wśród dorosłych jest niepokojący, ale jeszcze bardziej martwi wzrost liczby otyłych dzieci. W Polsce 44% chłopców i 25% dziewcząt poniżej 20 roku życia ma nadwagę, a 13% chłopców i 5% dziewcząt otyłość.

Wraz ze wzrostem masy ciała rośnie ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Przy BMI powyżej 35 kg/m2 (wskazującym na otyłość I stopnia), ryzyko to wynosi 40-krotnie więcej, niż dla osób o niższym BMI. W 2017 r. wykonano ok. 4 tys. amputacji stopy cukrzycowej, co oznacza, że średnio w Polsce co 2 godziny dokonuje się dużej amputacji związanej z cukrzycą. Koszt leczenia cukrzycy u dorosłych pacjentów w 2017 r. wyniósł 1,7 mld zł. W raporcie Ministerstwa Zdrowia przestrzega się również przed innymi chorobami związanymi z nadmiernym spożyciem cukru i nadwagą takimi, jak: choroby pęcherzyka żółciowego, niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby i dróg żółciowych, bezdech senny, zwyrodnienie kolan, dyslipidemia czy nadciśnienie. Prognozy mówią nawet o miliardowym wzroście wydatków na leczenie chorób związanych z otyłością w 2025 roku.

Producenci żywności przyzwyczajają konsumentów do słodkiego smaku, dodając do swoich produktów coraz więcej cukru i innych substancji słodzących. Szczegółnie rośnie spożycie napojów słodzonych. Sprzedaż słodkich napojów gazowanych, energetycznych oraz izotonicznych na przestrzeni 5 lat (od 2010 do 2015 roku) wzrosła o  4,4%. Statystyki wskazują, że w Polsce blisko 1400 zgonów rocznie wynika z konsekwencji nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem. Niestety znaczącą grupą konsumentów napojów słodzonych, również energetycznych, stanowią dzieci i nastolatkowie. Blisko 30% dzieci w wieku 8 lat spożywa napoje gazowane co najmniej raz w tygodniu. Około 67% nastolatków regularnie spożywa napoje energetyczne.

Kampania społeczna “Planuję Długie Życie”

Odpowiedzią na wyniki raportu Ministerstwa Zdrowia jest kampania społeczna “Planuję Długie Życie”, której celem jest edukacja Polaków w zakresie postaw prozdrowotnych przeciwdziałających i zapobiegających zachorowaniom na nowotwory oraz choroby cywilizacyjne. Kampania skierowana jest głównie do dzieci i młodzieży do lat 25, kobiet w wieku 25-59 lat oraz mężczyzn w wieku 35-60. Ciekawym uzupełnieniem kampanii jest konkurs skierowany do pracodawców. Przedsiębiorstwa, instytucje i urzędy, które wykażą ponadprzeciętną troskę o zdrowie swoich pracowników, mogą ubiegać się o wyróżnienie w postaci certyfikatu “Pracodawca Zdrowia”.

Link do źródłowego artykułu:

https://www.gov.pl/web/zdrowie/cukier-otylosc-konsekwencje-prezentacja-raportu

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się