Roślinne ptasie mleczko (smak dzieciństwa!)
Składniki:
Czekolada:
- 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml,
- 2 łyżki kakao,
- 3 – 4 łyżki ksylitolu,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki agaru.
Wypełnienie:
- 1 puszka mleczka kokosowego 500 ml,
- 100 ml mleka roślinnego,
- 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej),
- 2 – 3 łyżki ksylitolu,
- 1 olejek waniliowy,
- 1,5 łyżeczki agaru.
Wykonanie:
Do jednego garnka wrzucić wszystkie składniki na ‚czekoladę’ z wyjątkiem agaru. Całość podgrzewać, jednocześnie mieszając. Kiedy się zagotuje, dodać agar i gotować przez ok. 10 minut, dokładnie mieszając.
Do drugiego garnka wrzucić wszystkie składniki na ‚wypełnienie’ z wyjątkiem agaru. Znowu podgrzewać i mieszać, dodać agar w momencie zagotowania się, a następnie gotować przez ok. 10 minut, mieszając powstałą masę.
Na spód przygotowanej blaszki wylać 1/2 ‚czekolady’ i wstawić do lodówki na 5-10 min, aby stężała. Następnie wylać na nią ‚wypełnienie’ i znowu wstawić do lodówki na 10-15 minut. Potem wylać na wierzch pozostałą część ‚czekolady’ i tym razem wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie ‚ptasie mleczko’ można kroić na mniejsze kawałki i delektować się smakiem dzieciństwa, słodkim i jednocześnie zdrowym!
Inspiracja: http://truetastehunters.blogspot.com/2015/01/ptasie-mleczko-z-chia-delikatna-jak.html
a jaki wymiar blaszki?
To pewnie zależy od oczekiwanej grubości ‚mleczka’. Standardowa blaszka to 20x20cm:)