Roślinne ptasie mleczko (smak dzieciństwa!)

 In Przepisy

Składniki:

Czekolada:

  • 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 – 4 łyżki ksylitolu,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki agaru.

Wypełnienie:

  • 1 puszka mleczka kokosowego 500 ml,
  • 100 ml mleka roślinnego,
  • 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej),
  • 2 – 3 łyżki ksylitolu,
  • 1 olejek waniliowy,
  • 1,5 łyżeczki agaru.

Wykonanie:

Do jednego garnka wrzucić wszystkie składniki na ‚czekoladę’ z wyjątkiem agaru. Całość podgrzewać, jednocześnie mieszając. Kiedy się zagotuje, dodać agar i gotować przez ok. 10 minut, dokładnie mieszając.

Do drugiego garnka wrzucić wszystkie składniki na ‚wypełnienie’ z wyjątkiem agaru. Znowu podgrzewać i mieszać, dodać agar w momencie zagotowania się, a następnie gotować przez ok. 10 minut, mieszając powstałą masę.

Na spód przygotowanej blaszki wylać 1/2 ‚czekolady’ i wstawić do lodówki na 5-10 min, aby stężała. Następnie wylać na nią ‚wypełnienie’ i znowu wstawić do lodówki na 10-15 minut. Potem wylać na wierzch pozostałą część ‚czekolady’ i tym razem wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie ‚ptasie mleczko’ można kroić na mniejsze kawałki i delektować się smakiem dzieciństwa, słodkim i jednocześnie zdrowym!

Inspiracja: http://truetastehunters.blogspot.com/2015/01/ptasie-mleczko-z-chia-delikatna-jak.html 

 

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Avatar
    Igor
    Odpowiedz

    a jaki wymiar blaszki?

    • Barbara Wojtaszek
      Barbara Wojtaszek
      Odpowiedz

      To pewnie zależy od oczekiwanej grubości ‚mleczka’. Standardowa blaszka to 20x20cm:)

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się