
Spód:
- 250 g nerkowców zmielonych na mąkę,
- 3 łyżki siemienia lnianego zmielonego na mąkę,
- 3 łyżki kakao,
- 1/3 szklanki erytrolu pudru,
- mleko roślinne potrzebne do zagniecenia „ciasta”.
Wszystkie sypkie składniki wymieszać i powoli dodawać mleko roślinne, do uzyskania zwartego, odklejającego się od rąk ciasta- nie za dużo mleka.
Wykleić ciastem spód blachy, tortownicy lub żaroodpornego naczynia.
Masa:
- 2 szklanki ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej – dzięki temu są w kaszy twarogowe grudki,
- 400g świeżych daktyli bez pestek,
- Sok z jednej cytryny,
- 2 łyżki wody różanej lub olejek waniliowy.
Gotowanie kaszy jaglanej: Kaszę namoczyć przez noc. Wypłukać i ugotować w proporcjach 1:3 – jedna cześć kaszy na 3 części wody. Wystudzić.
Wszystkie składniki zmiksować na gładką, półpłynną masę. Wylać na spód.
Czekoladowa posypka:
- Kakao, erytrol puder, inulina w równych proporcjach (u mnie po 3 łyżki),
- Łyżeczka oleju kokosowego,
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać razem. Kruszyć na wierzchu.
Ciasto trzymać w lodówce przynajmniej 2 godziny.
Smacznego! 😀
