Różano-czekoladowy jagielnik na zimno

 In Przepisy

Spód:

  • 250 g nerkowców zmielonych na mąkę,
  • 3 łyżki siemienia lnianego zmielonego na mąkę,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1/3 szklanki erytrolu pudru,
  • mleko roślinne potrzebne do zagniecenia „ciasta”.

Wszystkie sypkie składniki wymieszać i powoli dodawać mleko roślinne, do uzyskania zwartego, odklejającego się od rąk ciasta- nie za dużo mleka.
Wykleić ciastem spód blachy, tortownicy lub żaroodpornego naczynia.

 

Masa:

  • 2 szklanki ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej – dzięki temu są w kaszy twarogowe grudki,
  • 400g świeżych daktyli bez pestek,
  • Sok z jednej cytryny,
  • 2 łyżki wody różanej lub olejek waniliowy.

Gotowanie kaszy jaglanej: Kaszę namoczyć przez noc. Wypłukać i ugotować w proporcjach 1:3 – jedna cześć kaszy na 3 części wody. Wystudzić.
Wszystkie składniki zmiksować na gładką, półpłynną masę. Wylać na spód.

 

Czekoladowa posypka:

  • Kakao, erytrol puder, inulina w równych proporcjach (u mnie po 3 łyżki),
  • Łyżeczka oleju kokosowego,

Wszystko bardzo dokładnie wymieszać razem. Kruszyć na wierzchu.

Ciasto trzymać w lodówce przynajmniej 2 godziny.

Smacznego! 😀

 

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się