
Ten przepis dostarczy Ci pyszną, gęstą czekoladę do picia bez dodatku cukru. Równocześnie pozwoli kontrolować ilość użytych składników i dostosować smak i słodkość do własnych upodobań.
Składniki:
- 2 szklanki mleka (może być też ulubiony napój roślinny bez cukru),
- 70-80 g gorzkiej czekolady (bez dodatku cukru),
- 2 łyżki kakao (niesłodzone),
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- Szczypta soli,
- 2 łyżeczki czekoladowego budyniu (bez cukru),
- 2 łyżeczki erytrytolu (lub więcej – w zależności od preferencji słodkościowych ;))
Wykonanie:
- W garnku na średnim ogniu podgrzej mleko. Dodaj gorzką czekoladę do podgrzanego mleka. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
- W szklance w do odrobiny mleka dodaj kakao, cynamon, budyń, słodzik i sól. Mieszaj, aby równomiernie połączyć składniki.
- Dodaj mieszankę budyniową do czekoladowego mleka, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj przez kilka minut, aż czekoladowa masa zgęstnieje.
- Podawaj gorącą czekoladę do picia i ewentualnie posyp dodatkową łyżką kakao czy odrobiną cynamonu na wierzchu.
2 Comments
Mam pytanie czy mąka ziemniaczana zamiast budyniu też może być i wtedy w jakiej ilości? i o ile zwiększyć ilość kakao? pozdrawiam serdecznie
Myślę, że możesz spróbować. Dałabym ilościowe razem tyle samo co budyniu 1/2 mąki i 1/2 kakao.