Ciasto:
- 20 dag oleju kokosowego,
- 1/2 szklanki erytrolu,
- 6 łyżek melasy karobowej Bakra,
- 50 dag mąki owsianej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego.
Nadzienie makowe:
- 1/4 szklanki wody,
- 1,5 szklanki zmielonego maku,
- zmiksowana pomarańcza,
- 10 dag erytrolu,
- rdzeń z 1/2 laski wanilii,
- 20 dag rodzynek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 15 dag suszonych śliwek,
- 3-4 łyżki melasy karobowej Bakra.
Wykonanie:
- Mak wypłukać, przełożyć do garnka, dodać zmiksowaną pomarańczę, pokrojoną drobno lub zmiksowaną śliwkę, kakao, przyprawy, wodę i melasę. Gotować koło godziny na małym ogniu. Masę wystudzić.
- Siemię lniane zalać połową szklanki wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.
- Do wystudzonego siemienia dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki zawinięte w ściereczkę lub folię spożywczą.
- Schłodzone ciasto wałkować na stolnicy, wycinać kółka i formować z nich małe sakiewki. Wnętrze sakiewki wypełniać masą makową. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Ciasteczko można przystroić orzechami i bakaliami.
W przepisie użyto melasy karobowej firmy Bakra.