Sakiewki z nadzieniem makowym

 In Przepisy

Ciasto:

  • 20 dag oleju kokosowego,
  • 1/2 szklanki erytrolu,
  • 6 łyżek melasy karobowej Bakra,
  • 50 dag mąki owsianej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego.

 

Nadzienie makowe:

  • 1/4 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki zmielonego maku,
  • zmiksowana pomarańcza,
  • 10 dag erytrolu,
  • rdzeń z 1/2 laski wanilii,
  • 20 dag rodzynek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 15 dag suszonych śliwek,
  • 3-4 łyżki melasy karobowej Bakra.

 

Wykonanie:

  1. Mak wypłukać, przełożyć do garnka, dodać zmiksowaną pomarańczę, pokrojoną drobno lub zmiksowaną śliwkę, kakao, przyprawy, wodę i melasę. Gotować koło godziny na małym ogniu. Masę wystudzić.
  2. Siemię lniane zalać połową szklanki wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.
  3. Do wystudzonego siemienia dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki zawinięte w ściereczkę lub folię spożywczą.
  4. Schłodzone ciasto wałkować na stolnicy, wycinać kółka i formować z nich małe sakiewki. Wnętrze sakiewki wypełniać masą makową. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Ciasteczko można przystroić orzechami i bakaliami.

 

 

W przepisie użyto melasy karobowej firmy Bakra.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!