
Składniki:
- 1 główka brokuła
- 1 mały granat
- 3 pomidory lub 400g pomidorków koktajlowych
- pół słoiczka oliwek- 100g
- 4 łyżki pestek słonecznika
- ząbki czosnku
- Łyżeczka suszonej lub łyżka świeżej bazyli
- Łyżka oliwy z oliwek
- Ewentualnie łyżeczka musztardy (bez cukru) i łyżeczka płatków drożdżowych
- Sól, pieprz lub sos sojowy do smaku
- Woda
Wykonanie:
- Brokuły ugotować al dente ułożyć na dnie salaterki.
- Ułożyć warstwę granata.
- Pomidory pokroić w grubą kostkę i ułożyć na granacie.
- Następną warstwą jest sos czosnkowy- słonecznik zmiksować z wodą i oliwą na gładką masę konsystencji gęstej śmietany.
- Dodać rozgnieciony czosnek ewentualnie musztardę i płatki drożdżowe.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ułożyć na warstwach.
- Posypać sos bazylią i pokrojonymi drobno oliwkami.
- Podawać najlepiej z przezroczystym naczyniu.