Serniczkowe babeczki

 In Przepisy

Składniki:

  • niepełna szklanka mąki (około 110 g) (u nas kukurydziana);
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • 125 g ricotty lub tofu;
  • łyżka oliwy lub oleju rzepakowego;
  • jajko;
  • banan obrany ze skórki i pokrojony w plasterki;
  • mleko lub jogurt naturalny – kilka łyżek do uzyskania odpowiedniej konsystencji;
  • dodatki np. rodzynki, orzeszki i inne bakalie niezawierające cukru.

 

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce miksujemy ricottę / tofu , jajko, oliwę i banana. Następnie miksujemy zawartość obu misek, dolewając stopniowo mleko lub jogurt, aby powstało dość gęste ciasto.

Babeczki pieczemy w temp ok. 170-180 stopni, przez 20 min i sprawdzamy kontrolnie stopień upieczenia.

Są bardzo delikatne i słodkie.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się