Składniki:
- niepełna szklanka mąki (około 110 g) (u nas kukurydziana);
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 125 g ricotty lub tofu;
- łyżka oliwy lub oleju rzepakowego;
- jajko;
- banan obrany ze skórki i pokrojony w plasterki;
- mleko lub jogurt naturalny – kilka łyżek do uzyskania odpowiedniej konsystencji;
- dodatki np. rodzynki, orzeszki i inne bakalie niezawierające cukru.
Przygotowanie:
- W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce miksujemy ricottę / tofu , jajko, oliwę i banana. Następnie miksujemy zawartość obu misek, dolewając stopniowo mleko lub jogurt, aby powstało dość gęste ciasto.
- Babeczki pieczemy w temp ok. 170-180 stopni, przez 20 min i sprawdzamy kontrolnie stopień upieczenia.
Są bardzo delikatne i słodkie.