Sernik z kaszy jaglanej z mango

 In Przepisy

Składniki:

Na spód:

  • szklanka migdałów lub innych orzechów,
  • garść suszonych daktyli (namoczonych w wodzie),
  • 1 łyżka dobrej jakości kakao (ja używam Flavochino).

Masa „serowa”:

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej (lub dwie torebki),
  • 1 szklanka nerkowców (namoczonych przez noc),
  • 2-3 łyżki erytrolu (jeśli lubicie słodkie to więcej),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii,
  • sok z połowy limonki,
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1/3 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego.

Wierzch:

  • dojrzałe mango,
  • sok wyciśnięty z pomarańczy,
  • 1 łyżka erytrolu,
  • 1 łyżeczka agaru,
  • 2-3 łyżki wody.

 

Wykonanie:

  1. Wrzucamy do malaksera składniki na spód i mielimy aż masa będzie się kleić. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy masą orzechową. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Gotujemy kaszę jaglaną. W malakserze mielimy nerkowce, mleko roślinne i erytrol. Dodajemy ciepłą kaszę jaglaną i pozostałe składniki.
  3. Mielimy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki.
  4. W małym garnuszku podgrzewamy zmiksowane mango, erytrol, sok z pomarańczy i wodę. Dodajemy agar i chwilę gotujemy (od zabulgotania około 1-2 minuty).
  5. Mus owocowy wylewamy na wierzch ciasta. Dekorujemy plasterkami limonki i listkami mięty. Można też wykorzystać płatki bławatka i nagietka.

Smacznego !

 

Autor: Justyna Brandys autorka bloga Vege Słodkości.

 

 

W przepisie wykorzystano kakao Flavochino firmy Dr. Jacob’s.

 

 

 

 

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Caroline1011
    Odpowiedz

    Nie polecam! Dużo czasu na przygotowanie „sernika”, a na dodatek w warstwie środkowej z kaszą jaglaną było czuć sam olej kokosowy, także sam tłuszcz… Nie skorzystam więcej z tego przepisu…

    • Małgorzata Rusek
      Małgorzata Rusek
      Odpowiedz

      Przykro nam, że ciasto nie smakowało 🙁 Oleju kokosowego jest niewiele, ale spokojnie można ten składnik pominąć – w masie jaglanej są już nerkowce, które też są źródłem tłuszczu. Mamy nadzieję, że inne nasze przepisy będą Pani smakować.

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się