
Składniki:
- 500-600 g śliwek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej,
- 50 g masła,
- 1 łyżka erytrolu,
- szczypta soli do kruszonki,
- 1 łyżka wiórek kokosowych (opcjonalnie),
- olej kokosowy do wysmarowania foremki.
Wykonanie:
- Śliwki ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem koksowym, następnie posyp po wierzchu łyżką wiórek kokosowych oraz cynamonem. Kawałki masła roztop w garnuszku, dodaj mąkę szczyptę soli i łyżkę erytrolu. Następnie wymieszaj aż powstanie gęste, zwarte ciasto, takie, które można kawałkami odrywać palcami. Gdyby ciasto było za rzadkie to dosyp jeszcze łyżeczkę albo dwie mąki. Pokrusz ciasto na wierzchu śliwek.
- Wstaw do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piecz 30 minut aż kruszonka się zarumieni. Smacznego! 🙂
Autorki: Joanna Brylska i Joanna Kowalczyk; zdjęcie: Joanna Kowalczyk