
Składniki:
(na 12 sztuk)
- 2 szklanki owsianki królewskiej Dobra Kaloria (140 g),
- 200 g suszonych śliwek,
- 2 łyżki mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego (20 g),
- 1-1,5 łyżeczki cynamonu,
- 30 g orzechów włoskich.
Wykonanie:
- Śliwki wypłukać pod bieżącą wodą i namoczyć we wrzątku przez 15-20 minut aż zmiękną.
- Nastawić piekarnik na 180°C.
- Orzechy posiekać i wymieszać z owsianką, siemieniem i cynamonem.
- Odcedzić śliwki zachowując wodę, a następnie zmiksować je z 100 ml wody z moczenia. Powstałą masę przelać do płatków i bardzo dokładnie wymieszać.
- Naczynie (u mnie o wymiarach 13 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę dokładnie uklepując i wyrównując powierzchnię.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Po lekkim przestudzeniu pokroić na batoniki i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Wartość odżywcza 1 batonika:
- energia: 109 kcal
- białko: 3 g
- tłuszcze: 2,7 g
- węglowodany: 12,6 g
- błonnik: 3,2 g
Do tego przepisu wykorzystaliśmy owsiankę królewską firmy Kubara – do kupienia np. w sklepie internetowym producenta.

