Śliwkowe batony owsiane

 In Przepisy

Składniki:
(na 12 sztuk)

  • 2 szklanki owsianki królewskiej Dobra Kaloria (140 g),
  • 200 g suszonych śliwek,
  • 2 łyżki mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego (20 g),
  • 1-1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 30 g orzechów włoskich.

 

Wykonanie:

  1. Śliwki wypłukać pod bieżącą wodą i namoczyć we wrzątku przez 15-20 minut aż zmiękną.
  2. Nastawić piekarnik na 180°C.
  3. Orzechy posiekać i wymieszać z owsianką, siemieniem i cynamonem.
  4. Odcedzić śliwki zachowując wodę, a następnie zmiksować je z 100 ml wody z moczenia. Powstałą masę przelać do płatków i bardzo dokładnie wymieszać.
  5. Naczynie (u mnie o wymiarach 13 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę dokładnie uklepując i wyrównując powierzchnię.
  6. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Po lekkim przestudzeniu pokroić na batoniki i zostawić do całkowitego wystudzenia.

 

Wartość odżywcza 1 batonika:

  • energia: 109 kcal
  • białko: 3 g
  • tłuszcze: 2,7 g
  • węglowodany: 12,6 g
  • błonnik: 3,2 g

 

Do tego przepisu wykorzystaliśmy owsiankę królewską firmy Kubara – do kupienia np. w sklepie internetowym producenta.

 

Recommended Posts

Leave a Comment