
Propozycja programowa dla wszystkich typów szkół oraz przedszkoli w Warszawie i okolicach
„Powiedz mi, a zapomnę. Pokaż mi, a zapamiętam. Pozwól mi zrobić, a zrozumiem.” Konfucjusz
Uczestnicy:
W latach 2016-2018 w naszych warsztatach wzięło udział ok. 8 000 dzieci i młodzieży. Oto wypowiedź jednej z matek: „Chciałabym serdecznie podziękować za warsztaty, w których uczestniczyły moje dzieci w czasie akcji Lato w mieście. Moje Chłopaki Bliźniaki wróciły do domu zachwycone, ze może być czekolada bez czekolady i że zdrowe słodycze są takie pyszne… Bardzo serdecznie dziękuję – jak mama w domu próbuje zmieniać czy podawać zdrowe przekąski to tak entuzjastycznej reakcji nie ma… Nawet jak próbuję ich zaangażować i przygotowujemy je razem. Od Pań przekaz zdecydowanie lepiej trafia niż od rodziców… Myślę, że ułatwia to naszym paniom wychowawczyniom wdrożenie i utrzymanie dyscypliny w nieprzynoszeniu „śmieciowego” jedzenia, słodyczy do szkoły. Nie ukrywam, ze mi szczególnie zależy na tym, aby wyrobić nawyki dobrego jedzenia, ponieważ moje Bliźniaki niestety mają nietolerancję mleka i wszystkich produktów pochodnych oraz alergię na mąkę pszenną i żytnią.”
Potrzeby (dlaczego?):
Wiemy, że problemy zdrowotne dotykające w coraz większym stopniu dzieci i młodzież to: choroby układu krążenia, cukrzyca, alergie, otyłość, próchnica.
Wiemy, że znaczący wpływ na ich powstawanie ma odżywianie się, a jeden z podstawowych czynników ryzyka stanowi nadmierne spożycie cukru dodanego, wielokrotnie przekraczające normy Światowej Organizacji Zdrowia oraz polskiego Instytutu Żywności i Żywienia.
Wiemy, że Warszawski Program Profilaktyki i Promocji i Zdrowia na lata 2012-2016 oraz dokument Stan zdrowia mieszkańców m.st. Warszawy w latach 2012–2014 opracowane przez Biuro Polityki Zdrowotnej M.St. Warszawy zalecają edukację dzieci i młodzieży w tym zakresie.
Potrafimy odpowiedzieć na te potrzeby w atrakcyjny, przyjazny dzieciom i młodzieży sposób poprzez warsztaty zdrowego odżywiania, które są zabawą – a nawet imprezką – a przy okazji uczą praktycznych umiejętności i zmieniają postawy wobec odżywiania się – na zdrowsze!
Cele (po co?):
Poprzez warsztaty przekazujmy odbiorcom wiedzę, umiejętności oraz postawy dotyczących zdrowego stylu życia:
- wiedza: dlaczego cukier szkodzi i czym warto go zastąpić; jakie produkty są najzdrowsze i należy włączyć do jadłospisu,
- umiejętności: samodzielne przygotowanie prostych słodyczy bez cukru, zdrowych kanapek, soków warzywno-owocowych oraz koktajli podczas warsztatów,
- postawy: rezygnacja lub mniejsze spożycie przetworzonych słodyczy oraz napojów na rzecz ich zdrowych odpowiedników, własnoręcznie przygotowanych na podstawie warsztatów oraz otrzymanych przepisów.

Zespół (kto?):
Warsztaty prowadzą eksperci: dietetycy, psychodietetycy i praktycy zdrowego odżywiania. W zależności od formuły warsztatu jest to 5-15 osób z Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru wraz z wolontariuszami – studentami dietetyki warszawskich uczelni.
Tematy (co?):
- Czym się karmi mózg? (koncentracja, pamięć)
- Jedzenie dobre dla oczu / wzroku.
- Co wzmacnia naszą odporność?
- Co jeść, żeby mieć energię, być aktywnym, uprawiać sport?
- Co karmi nasz brzuch i układ pokarmowy (mikroflora jelit)?
- Jedzenie dobre dla kości/stawów/zębów.
- Dbamy o skórę, włosy, cerę – za pomocą jedzenia!
- Zdrowe śniadanie / II śniadanie.
- Nawodnienie naszego ciała (zdrowe soki).
- Zdrowy deser/podwieczorek.
- Czytamy etykiety – świadomie kupujemy żywność.
- Indeks glikemiczny. Przeliczanie kalorii.
Realizacja (jak?):
W zależności od liczebności uczniów i klas w danej szkole modyfikujemy organizację warsztatu.
Teoria (45 minut) – klasa / grupa otrzymuje informacje na dany temat od eksperta, np.: Co jedzą sportowcy, żeby mieć dużo energii.
Praktyka (45 minut) – klasa / grupa wykonuje proste potrawy powiązane z danym tematem, np. dla sportu są to batony energetyczne i napoje izotoniczne. Wszyscy otrzymują przepisy. Uczniowie mogą skosztować wykonane przysmaki, jednak większość zatrzymują na wspólne podsumowanie, czyli:
Słodka Imprezka (30 minut) – jeśli w warsztatach bierze udział więcej klas/grup, to mogą one spotkać się na koniec np. na sali gimnastycznej lub auli. Każda klasa/grupa przygotowuje sobie stoisko z plakatem i przysmakami, po czym następuje podsumowanie i wspólna degustacja.
UWAGI: w latach 2018-2019 zrealizowaliśmy projekt Zdrowa Rodzina Bez Cukru w 4 dzielnicach Warszawy: Ochota, Wola, Mokotów, Praga. Warsztaty dla uczniów ze szkół biorących udział w tym projekcie są bezpłatne.
Dla innych szkół / klas / grup cena wynosi od 20 do 40 zł za ucznia, zależy od liczebności uczniów w klasach i w całej szkole (im więcej uczestników, tym taniej wychodzi). Możemy spisać umowę dot. przeprowadzenia warsztatu lub wystawić fakturę.
Szkoła zapewnia stoliki i krzesełka na stoisko, jak również nagłośnienie sali gimnastycznej. Każdy uczeń we własnym zakresie przynosi kubek, łyżeczkę i talerzyk / miseczkę.
Po naszej stronie są wszystkie produkty spożywcze na warsztaty oraz sprzęt typu blendery i termomixy.
Wypowiedź Mamy po warsztatach:
Dzisiaj w naszej szkole były Wasze zajęcia i muszę przyznać, że jestem zachwycona Córka też. Kładziemy duży nacisk na zdrowe odżywianie, córka jest w klasie propagatorką eliminowania oleju palmowego – uświadamia, jak się go pozyskuje, opowiada o dramacie małp – i z dzisiejszych zajęć wyszła bardzo podekscytowana.
Chcialabym wiedzieć, skąd wzięły się w naszej szkole te warsztaty? Czy to inicjatywa miasta, szkoły? Czy sami docieracie do szkół? Ciekawa jestem, bo mam nadzieję, że to nie były jednorazowe zajęcia przydałyby się częściej! I przydałoby się przeszkolić stołówkę szkolną…
Polecamy także materiały w zakładce do pobrania












