Słodka szkoła bez cukru – profilaktyka zdrowia dzieci i młodzieży

 In Projekty, Wydarzenia Nowe

Propozycja programowa dla wszystkich typów szkół oraz przedszkoli w Warszawie i okolicach

„Powiedz mi, a zapomnę. Pokaż mi, a zapamiętam. Pozwól mi zrobić, a zrozumiem.” Konfucjusz

Uczestnicy:

W latach 2016-2018 w naszych warsztatach wzięło udział ok. 8 000 dzieci i młodzieży. Oto wypowiedź jednej z matek: „Chciałabym serdecznie podziękować za warsztaty, w których uczestniczyły moje dzieci w czasie akcji Lato w mieście. Moje Chłopaki Bliźniaki wróciły do domu zachwycone, ze może być czekolada bez czekolady i że zdrowe słodycze są takie pyszne… Bardzo serdecznie dziękuję – jak mama w domu próbuje zmieniać czy podawać zdrowe przekąski to tak entuzjastycznej reakcji nie ma… Nawet jak próbuję ich zaangażować i  przygotowujemy je razem. Od Pań przekaz zdecydowanie lepiej trafia niż od rodziców… Myślę, że ułatwia to naszym paniom wychowawczyniom wdrożenie i utrzymanie dyscypliny w nieprzynoszeniu „śmieciowego” jedzenia, słodyczy do szkoły. Nie ukrywam, ze mi szczególnie zależy na tym, aby wyrobić nawyki dobrego jedzenia, ponieważ moje Bliźniaki niestety mają nietolerancję mleka i wszystkich produktów pochodnych oraz alergię na mąkę pszenną i żytnią.”

Potrzeby (dlaczego?):

Wiemy, że problemy zdrowotne dotykające w coraz większym stopniu dzieci i młodzież to: choroby układu krążenia, cukrzyca, alergie, otyłość, próchnica.

Wiemy, że znaczący wpływ na ich powstawanie ma odżywianie się, a  jeden z podstawowych czynników ryzyka stanowi nadmierne spożycie cukru dodanego, wielokrotnie przekraczające normy Światowej Organizacji Zdrowia oraz polskiego Instytutu Żywności i Żywienia.

Wiemy, że Warszawski Program Profilaktyki i Promocji i Zdrowia na lata 2012-2016 oraz dokument Stan zdrowia mieszkańców m.st. Warszawy w latach 2012–2014 opracowane przez Biuro Polityki Zdrowotnej M.St. Warszawy zalecają edukację dzieci i młodzieży w tym zakresie.

Potrafimy odpowiedzieć na te potrzeby w atrakcyjny, przyjazny dzieciom i młodzieży sposób poprzez warsztaty zdrowego odżywiania, które są zabawą – a nawet imprezką – a przy okazji uczą praktycznych umiejętności i zmieniają postawy wobec odżywiania się – na zdrowsze!

Cele (po co?):

Poprzez warsztaty przekazujmy odbiorcom wiedzę, umiejętności oraz postawy dotyczących zdrowego stylu życia:

  • wiedza: dlaczego cukier szkodzi i czym warto go zastąpić; jakie produkty są najzdrowsze i należy włączyć do jadłospisu,
  • umiejętności: samodzielne przygotowanie prostych słodyczy bez cukru, zdrowych kanapek, soków warzywno-owocowych oraz koktajli podczas warsztatów,
  • postawy: rezygnacja lub mniejsze spożycie przetworzonych słodyczy oraz napojów na rzecz ich zdrowych odpowiedników, własnoręcznie przygotowanych na podstawie warsztatów oraz otrzymanych przepisów.

Zespół (kto?):

Warsztaty prowadzą eksperci: dietetycy, psychodietetycy i praktycy zdrowego odżywiania. W zależności od formuły warsztatu jest to 5-15 osób z Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru wraz z wolontariuszami – studentami dietetyki warszawskich uczelni.

Tematy (co?):

  • Czym się karmi mózg? (koncentracja, pamięć)
  • Jedzenie dobre dla oczu / wzroku.
  • Co wzmacnia naszą odporność?
  • Co jeść, żeby mieć energię, być aktywnym, uprawiać sport?
  • Co karmi nasz brzuch i układ pokarmowy (mikroflora jelit)?
  • Jedzenie dobre dla kości/stawów/zębów.
  • Dbamy o skórę, włosy, cerę – za pomocą jedzenia!
  • Zdrowe śniadanie / II śniadanie.
  • Nawodnienie naszego ciała (zdrowe soki).
  • Zdrowy deser/podwieczorek.
  • Czytamy etykiety – świadomie kupujemy żywność.
  • Indeks glikemiczny. Przeliczanie kalorii.

Realizacja (jak?):

W zależności od liczebności uczniów i klas w danej szkole modyfikujemy organizację warsztatu.

Teoria (45 minut) – klasa / grupa otrzymuje informacje na dany temat od eksperta, np.: Co jedzą sportowcy, żeby mieć dużo energii.

Praktyka (45 minut) – klasa / grupa wykonuje proste potrawy powiązane z danym tematem, np. dla sportu są to batony energetyczne i napoje izotoniczne. Wszyscy otrzymują przepisy. Uczniowie mogą skosztować wykonane przysmaki, jednak większość zatrzymują na wspólne podsumowanie, czyli:

Słodka Imprezka (30 minut) – jeśli w warsztatach bierze udział więcej klas/grup, to mogą one spotkać się na koniec np. na sali gimnastycznej lub auli. Każda klasa/grupa przygotowuje sobie stoisko z plakatem i przysmakami, po czym następuje podsumowanie i wspólna degustacja.

UWAGI: w latach 2018-2019 realizujemy projekt Zdrowa Rodzina Bez Cukru w 4 dzielnicach Warszawy: Ochota, Wola, Mokotów, Praga. Warsztaty dla uczniów ze szkół biorących udział w tym projekcie są bezpłatne. Kontakt: info@szczesliwibezcukru.pl 

Dla innych szkół / klas / grup cena wynosi od 20 do 40 zł za ucznia, zależy od liczebności uczniów w klasach i w całej szkole (im więcej uczestników, tym taniej wychodzi). Możemy spisać umowę dot. przeprowadzenia warsztatu lub wystawić fakturę.

Szkoła zapewnia stoliki i krzesełka na stoisko, jak również nagłośnienie sali gimnastycznej. Każdy uczeń we własnym zakresie przynosi kubek, łyżeczkę i talerzyk / miseczkę.

Po naszej stronie są wszystkie produkty spożywcze na warsztaty oraz sprzęt typu blendery i termomixy.

Wypowiedź innej Mamy po warsztatach: Dzisiaj w naszej szkole były Wasze zajęcia i muszę przyznać, że jestem zachwycona 🙂 Córka też. Kładziemy duży nacisk na zdrowe odżywianie, córka jest w klasie propagatorką eliminowania oleju palmowego – uświadamia, jak się go pozyskuje, opowiada o dramacie małp – i z dzisiejszych zajęć wyszła bardzo podekscytowana.
Chcialabym wiedzieć, skąd wzięły się w naszej szkole te warsztaty? Czy to inicjatywa miasta, szkoły? Czy sami docieracie do szkół? Ciekawa jestem, bo mam nadzieję, że to nie były jednorazowe zajęcia 🙂 przydałyby się częściej! I przydałoby się przeszkolić stołówkę szkolną…

 Kontakt: agnieszka.w@szczesliwibezcukru.pl

Polecamy także materiały w zakładce do pobrania

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się