Słodka szkoła bez cukru – profilaktyka zdrowia dzieci i młodzieży

 W Projekty

Propozycja programowa dla wszystkich typów szkół oraz przedszkoli,

zgodna z nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dn. 1 września 2015 roku.

„Powiedz mi, a zapomnę. Pokaż mi, a zapamiętam. Pozwól mi zrobić, a zrozumiem.” Konfucjusz

Potrzeby (dlaczego?):

Wiemy, że problemy zdrowotne dotykające w coraz większym stopniu dzieci i młodzież to: choroby układu krążenia, cukrzyca, alergie, otyłość, próchnica.

Wiemy, że znaczący wpływ na ich powstawanie ma odżywianie się, a  jeden z podstawowych czynników ryzyka stanowi nadmierne spożycie cukru dodanego, wielokrotnie przekraczające normy Światowej Organizacji Zdrowia oraz polskiego Instytutu Żywności i Żywienia.

Wiemy, że Warszawski Program Profilaktyki i Promocji i Zdrowia na lata 2012-2016 oraz dokument Stan zdrowia mieszkańców m.st. Warszawy w latach 2012–2014 opracowane przez Biuro Polityki Zdrowotnej M.St. Warszawy zalecają edukację dzieci i młodzieży w tym zakresie.

Potrafimy odpowiedzieć na te potrzeby w atrakcyjny, przyjazny dzieciom i młodzieży sposób poprzez warsztaty zdrowego odżywiania, które są zabawą – a nawet imprezką – a przy okazji uczą praktycznych umiejętności i zmieniają postawy wobec odżywiania się – na zdrowsze!

Cele (po co?):

Poprzez warsztaty przekazujmy odbiorcom wiedzę, umiejętności oraz postawy dotyczących zdrowego stylu życia:

  • wiedza: dlaczego cukier szkodzi i czym warto go zastąpić; jakie produkty są najzdrowsze i należy włączyć do jadłospisu,
  • umiejętności: samodzielne przygotowanie prostych słodyczy bez cukru, zdrowych kanapek, soków warzywno-owocowych oraz koktajli podczas warsztatów,
  • postawy: rezygnacja lub mniejsze spożycie przetworzonych słodyczy oraz napojów na rzecz ich zdrowych odpowiedników, własnoręcznie przygotowanych na podstawie warsztatów oraz otrzymanych przepisów.

Zespół (kto?):

Warsztaty prowadzą eksperci: dietetycy, psychodietetycy i praktycy zdrowego odżywiania. W zależności od formuły warsztatu jest to 5-15 osób z Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru wraz z wolontariuszami – studentami dietetyki warszawskich uczelni.

Tematy (co?):

  • Czym się karmi mózg? (koncentracja, pamięć)
  • Jedzenie dobre dla oczu / wzroku.
  • Co wzmacnia naszą odporność?
  • Co jeść, żeby mieć energię, być aktywnym, uprawiać sport?
  • Co karmi nasz brzuch i układ pokarmowy (mikroflora jelit)?
  • Jedzenie dobre dla kości/stawów/zębów.
  • Dbamy o skórę, włosy, cerę – za pomocą jedzenia!
  • Zdrowe śniadanie / II śniadanie.
  • Nawodnienie naszego ciała (zdrowe soki).
  • Zdrowy deser/podwieczorek.
  • Czytamy etykiety – świadomie kupujemy żywność.
  • Indeks glikemiczny. Przeliczanie kalorii.

Realizacja (jak?):

W zależności od liczebności uczniów i klas w danej szkole modyfikujemy organizację warsztatu.

Teoria (45 minut) – klasa / grupa otrzymuje informacje na dany temat od eksperta i na tej podstawie przy jego/jej pomocy w obecności nauczyciela/wychowawcy wykonuje plakat np.: Co jedzą sportowcy, żeby mieć dużo energii.

Praktyka (45 minut) – klasa / grupa wykonuje proste potrawy powiązane z danym tematem, np. dla sportu są to batony energetyczne i napoje izotoniczne. Wszyscy otrzymują przepisy. Uczniowie mogą skosztować wykonane przysmaki, jednak większość zatrzymują na wspólne podsumowanie, czyli:

Słodka Imprezka (30 minut) – jeśli w warsztatach bierze udział więcej klas/grup, to mogą one spotkać się na koniec np. na sali gimnastycznej lub auli. Każda klasa/grupa przygotowuje sobie stoisko z plakatem i przysmakami, po czym następuje podsumowanie i wspólna degustacja.

Opcjonalnie – na początku Słodkiej Imprezki przedstawiciele Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru wręczają szkole dyplom Słodkiej Szkoły Bez Cukru, następnie uczniowie odwiedzają kolejne stoiska, czy to w odpowiedniej kolejności, czy bez kolejności (decyzja dyrektora i nauczycieli) – przy okazji można przeprowadzić konkurs na najładniejsze stoisko, najlepszy plakat, wręczyć puchar przechodni, itp.

UWAGI: Ponieważ na razie nie mamy środków, aby prowadzić te warsztaty za darmo, cena wynosi od 15 do 25 zł za ucznia, zależy od liczebności uczniów w klasach i w całej szkole (im więcej uczestników, tym taniej wychodzi). Dla bezpieczeństwa obydwu stron chętnie spisujemy umowę dotyczącą organizacji warsztatu.

Materiały na plakaty (brystol, kredki, farby, nożyczki, itp.) zapewnia szkoła lub uczniowie. Także szkoła zapewnia stoliki i krzesełka na stoisko, jak również nagłośnienie sali gimnastycznej. Każdy uczeń we własnym zakresie przynosi kubek, łyżeczkę i talerzyk / miseczkę.

Po naszej stronie są wszystkie produkty spożywcze na warsztaty oraz sprzęt typu blendery i termomixy.

 Kontakt: agnieszka.w@szczesliwibezcukru.pl

Polecamy także materiały w zakładce do pobrania

slodka-szkola-bez-cukru1 slodka-szkola-bez-cukru2 slodka-szkola-bez-cukru3 slodka-szkola-bez-cukru4 slodka-szkola-bez-cukru5 slodka-szkola-bez-cukru6 slodka-szkola-bez-cukru7 slodka-szkola-bez-cukru8bez-cukru-szkola bez-cukru-szkola3 bez-cukru-szkola4 bez-cukru-szkola5

Polecane Wpisy

Zostaw Komentarz