
Znajomy 10-latek na pytanie: Jaki jest sens życia? Odpowiedział: Jeść słodkie! Wszyscy kochamy ten smak i jednocześnie wszyscy wiemy, że słodycze szkodzą… Czy da się pogodzić słodki smak i zdrowie?? TAK!! To właśnie pokazywaliśmy podczas Słodkiego Tygodnia Bez Cukru 2.0!
Było to 7 dni wykładów i warsztatów, w których wzięło udział ponad 1500 osób; w sobotę ustanowiliśmy nieoficjalny rekord Polski, robiąc 3 460 sztuk słodyczy z 50 kg produktów przez 6 godzin. W dniach 9-15. października wolontariusze w liczbie 22 osób przepracowali 480 godzin, nie licząc przygotowań, które trwały przez cały wrzesień!
Galeria zdjęć:
Poniedziałek – Mali cukroholicy, czyli jak cukier wpływa na rozwój i zdrowie małych i dużych – błyskotliwy WYKŁAD Małgorzaty Sobczyk specjalistki żywienia człowieka, wiceprezeski Fundacji Szczęśliwi bez cukru (Warsztat Warszawski).





Wtorek – POKAZ FILMU Cały ten cukier oraz warsztaty słodyczy bez cukru w foyer Kina Luna.


Środa – Jak powinna wyglądać dieta antyzapalna i antynowotworowa? – rewelacyjny WYKŁAD Agnieszki Wiśniewskiej założycielki Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru (Centrum Szpitalna).

Czwartek – Chudnij przy okazji! – WYKŁAD, WARSZTATY I TRENING. Teoria i praktyka zdrowego odżywiania, które pozwala zrzucić zbędne kilogramy, a jednocześnie zapewni energię potrzebną do ruchu i uprawiania sportu. Prowadziły ekspertki Małgorzata Sobczyk oraz Małgorzata Rusek, autorka e-booka „Chudnij przy okazji”.


Piątek – niedziela Słodki Weekend Bez Cukru w Hali Gwardii:
- Zdrowe = pyszne! Smakowite warsztaty zdrowych słodyczy dla 100 dzieci z IV klas szkół warszawskich.


- „Słodko, choć bez cukru!” Przedstawiliśmy 9 zdrowych zamienników cukru rekomendowanych przez naszą Fundację.
Na 3 stołach równolegle 3 znane blogerki: Gosia 2 metry zdrowia, Monika Vege Kika oraz Agnieszka i Natalia Szczęśliwe Bez Cukru przygotowały 9 dań z każdym zamiennikiem cukru z osobna. Ksylitol – erytrol – inulina – świeże i suszone owoce – melasa – banany – stewia – daktyle.







- „Rekordowo szybkie, rekordowo proste, rekordowo pyszne!”– w 6 godzin przy udziale ok. 1000 osób ustanowiliśmy nieoficjalny rekord Polski czyli zrobiliśmy 3 460 kulek mocy! Częstowaliśmy nimi gości w Hali Gwardii i przechodniów na ulicy:)


- „Ring dla zdrowia” – 10 osób – ekspertów w temacie odżywiania – uczestniczyło w rozmowach o zdrowiu na historycznym ringu w Hali Gwardii: Katarzyna Błażejewska – Stuhr, Katarzyna Burzyńska – Sychowicz, Małgorzata Sobczyk, Małgorzata Rusek, Anna Żuławnik, Piotr Skarżyński, 12-letnia Tosia z Mamą (laureatka konkursu Lato w Mieście), Paula Stamm, Agnieszka Szuryga.




- Warsztaty dla całych rodzin w niedzielę – wzięło w nich udział ponad 500 osób! Odwiedziła nas także pani reporterka z Radia Plus 🙂




- Gala Krzepkich Bez Cukru – Maciek Rock, Malka Kafka oraz Piotr Henschke to pierwsi Krzepcy Bez Cukru uhonorowani za promowanie zdrowego odżywiania. Ponadto odbyła się prezentacja Bezcukrowej Mapy Warszawy, na której znajduje się 9 lokali certyfikowanych jako Miejsca Wolne od Cukru: Tel Aviv Food & Wine, Tel Aviv Urban Food (wszystkie lokalizacje), Leonardo Verde, EcoChef, Słodki Bez, Sugarfree.




Słodko dziękujemy wszystkim gościom, wolontariuszom, uczestnikom, a także sponsorom:






Autorzy zdjęć: Marcin Gilowski z PhotoKolektyw, Paweł Wiśniewski, Janusz Wiśniewski, Barbara Wojtaszek, Małgorzata Rusek, Andrij Romaniw.