Słodkie kulki (pralinki) dla alergików. „Kulki mocy”:)

 W Przepisy

Podczas targów Dni Alergii 2016 na naszym stoisku oraz w miejscu warsztatowym można było wykonać zdrowe słodycze bez cukru, bezpieczne także dla osób uczulonych np. na kakao lub orzechy. 

CZEKOLADOWY UŚMIECH

Składniki:

  • 1 szkl.wcześniej namoczonych daktyli,
  • 1 szkl. słonecznika zmielonego na mąkę,
  • 2 czubate łyżki karobu,
  •  1-2 łyżki stałego oleju kokosowego, nierafinowanego.

Wykonanie:

Słonecznik mielimy na drobną mąkę, a daktyle odcedzamy i miksujemy na masę (w razie potrzeby dolewamy wcześniej odcedzoną wodę, która jest bardzo słodka). Łączymy oba składniki z karobem i olejem kokosowym, dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Obtaczamy je w np. w płatkach migdałowych, sezamie, karobie, itp.

KOKOSOWE ZDROWIE

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy jaglanej,
  • ksylitol, w ilości zależnej od poziomu słodyczy, jaki chcemy osiągnąć,
  • 1 szkl. wiórków kokosowych,
  •  1-2 łyżki stałego oleju kokosowego, nierafinowanego.

Wykonanie:

Kaszę jaglaną namoczyć na noc/na kilka godzin, następnie przepłukać i ugotować w wodzie 1:3, aby była bardzo miękka. Wiórki kokosowe zmielić/zblendować na coś w rodzaju pasty, a ksylitol zmielić na puder. Połączyć wszystkie składniki razem z olejem kokosowym i dobrze wymieszać. Prawdopodobnie trzeba to zrobić ręcznie, bo tylko mocny blender/termomix będzie mógł dać sobie radę z taką gęstą i lepką masą. Formować kulki, obtaczać je w wiórkach kokosowych czy zmielonym ksylitolu (jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardziej słodki smak).

KAWOWY PORANEK

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy jaglanej,
  • 0,5 szkl. daktyli, namoczonych i odcedzonych,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej / zbożowej, np. Inki,
  •  1-2 łyżki stałego oleju kokosowego, nierafinowanego.

Wykonanie:

Kaszę jaglaną namoczyć na noc/na kilka godzin, następnie przepłukać i ugotować w wodzie 1:3, aby była bardzo miękka. Daktyle zmielić/zblendować na coś w rodzaju Logotyp Smaczne z naturypasty. Połączyć wszystkie składniki razem z kawą i olejem kokosowym i dobrze wymieszać. Prawdopodobnie trzeba to zrobić ręcznie, bo tylko mocny blender/termomix będzie mógł dać sobie radę z taką gęstą i lepką masą. Formować kulki, obtaczać je w karobie, płatkach migdałowych, sezamie, itp.

Dziękujemy Sklep Agnex za przekazanie produktów spożywczych na wykonanie słodyczy bez cukru podczas Dni Alergii 21-23.10.2016 

Polecane Wpisy
Wyświetlono 4 komentarze
  • Marek
    Odpowiedz

    Dzień dobry, Wiem, że nie w temacie, ale czy istnieje jakiś sposób na zrobienie domowego mleka skondensowanego z erytrolem lub ksylitolem zamiast cukru? Próbowałem wielu przepisów bazujących na powolnym i długim gotowaniu mleka, niestety za każdym razem po ostygnięciu erytrol / ksylitol zbryla się i nie tworzy jednolitej masy z mlekiem.

    • Barbara Wojtaszek
      Barbara Wojtaszek
      Odpowiedz

      A czy próbował Pan blendować mleko roślinne z daktylami, uprzednio w tym mleku namoczonymi? Ilość daktyli zależna od zamierzonej gęstości mleka kondensowanego:)

      • Marek
        Odpowiedz

        Dziękuję bardzo za sugestię. Co prawda zależy mi na naturalnym mlecznym smaku, więc do tej pory eksperymentowałem z mlekiem UHT (krowim), eytrolem i ksylitolem (różny czas gotowania, odparowywanie bez gotowania itp.)

        Jednak daktyle bardzo lubię, więc na pewno wypróbuję i ten pomysł. 🙂
        Czy Pani zdaniem wystarczy daktyle namoczyć, czy dodatkowo mleko zagotować, albo przynajmniej podgrzać?

        • Barbara Wojtaszek
          Barbara Wojtaszek
          Odpowiedz

          Można mleko podgrzać i odrobinę odparować- wtedy smak będzie bardziej mleczny. Można również dodać kilka kropel naturalnego ekstraktu waniliowego, też niesamowicie intensyfikuje smak.

Zostaw Komentarz