Projekt Słodkie Lato Bez Cukru to edukacja i aktywizacja dzieci i młodzieży w 13 warszawskich szkołach w zakresie promowania racjonalnego sposobu odżywiania się i kształtowania właściwych nawyków żywieniowych oraz zmniejszenia otyłości.
Nasi eksperci w temacie zdrowego odżywiania zgadzają się co do tego, że największym problemem w naszym pożywieniu jest nadmiar cukrów prostych. Wyniki najnowszych badań w obszarze 'evidence-based medicine’ nie pozostawiają wątpliwości co do chorobotwórczego i uzależniającego działania cukrów prostych, rafinowanych oraz dodanych. 80% przetworzonej żywności w naszym kraju zawiera dodany/ukryty cukier i jego średnie dzienne spożycie na osobę wg danych GUS to 30 łyżeczek (ok. 30% zapotrzebowania na energię dorosłej osoby), podczas gdy Instytut Żywności i Żywienia (za Światową Organizacją Zdrowia) zaleca maksymalną podaż cukru w diecie na poziomie 5% ogólnej wartości energetycznej.
Ten nadmiar cukrów prostych w codziennym jedzeniu prowadzi do podwyższenia progu słodkości, uzależnienia od słodyczy, insulinooporności, co z kolei drastycznie wpływa na wzrost otyłości i stanowi znaczący czynnik ryzyka dla większości chorób cywilizacyjnych: cukrzycy typu 2, chorób serca i układu krążenia, nowotworów.
Przeprowadziliśmy już szereg warsztatów i dyskusji, z których jasno wynika, że polscy konsumenci – od dziecka po dziadka – nie mają świadomości tego, jak działa cukier na ich organizmy. Natomiast po pozyskaniu wiedzy, jak bardzo cukier szkodzi oraz umiejętności samodzielnego przygotowywania zdrowych potraw i słodyczy bez cukru dodanego, z zastosowaniem naturalnej słodyczy (warzywa i owoce), uczestnicy naszych szkoleń zmieniają swój sposób odżywiania na zdrowszy i stają się bardziej samodzielni oraz kreatywni w tym zakresie.
Dlatego w tym projekcie planujemy najpierw przekazanie wiedzy i umiejętności poprzez warsztaty dla dzieci i młodzieży, a następnie wyzwolenie i docenienie ich kuchennej i społecznej kreatywności poprzez konkursy grupowe i indywidualne. Dzięki udziałowi w konkursach dzieci i młodzież będą się dzielić swoją świeżo nabytą wiedzą i umiejętnościami z szerszym gronem odbiorców, aby wzajemnie się motywować i pokazywać, że możliwa jest świadoma konsumpcja i zrozumienie ogromnego wpływu odżywiania się na zdrowie człowieka, za którą idzie podjęcie odpowiedzialności za własne zdrowie. Do realizacji zadania na terenie Warszawy wybraliśmy po 1-2 szkoły w 6 dzielnicach (łącznie ok. 10 placówek), ponieważ zakładamy, że zmiana jaką wypracują i jakiej doświadczą beneficjenci w liczbie ok. 1000 osób, zacznie promieniować na ich otoczenie, poprzez przykład osobisty i aktywność w mediach społecznościowych.
ODBIORCY: Nasz program kierujemy do uczniów z 6 dzielnic Warszawy: Śródmieście, Ochota, Wola, Mokotów, Praga Północ, PragaPołudnie. Według Warszawskiego Programu Profilaktyki i Promocji Zdrowia na lata 2012-2016 są to dzielnice najszybciej starzejące się, o najniższym poziomie wykształcenia i jednocześnie najwyższym poziomie bezrobocia, których mieszkańcy najczęściej zapadają i umierają na choroby serca oraz nowotwory.
TEMATY: Zdrowe I i II śniadanie, Zdrowy deser/podwieczorek, Dieta dobra dla mózgu, Jak wzmacniać swoją odporność, Co jeść, żeby być aktywnym i uprawiać sport.
Zapraszamy do udziału w indywidualnym konkursie Słodkie Wakacje Bez Cukru – dla wszystkich uczestników warsztatów, w trzech kategoriach:
- Autorski przepis na zdrową słodkość bez cukru (jak również bez mąki pszennej) ze zdjęciem >> przepis i zdjęcie wysłać na nasz email.
- Nagranie – filmik z wykonania autorskiej zdrowej potrawy bez cukru (bez mąki pszennej), maksymalna długość nagrania 5 minut >> przesłaćna nasz email. (najlepiej jako link do we transfer)
- Rysunek pt. ‘Jak się zdrowo odżywiać?’ wykonany dowolną techniką na formacie A3 lub A4 >> wysłać pocztą na adres: Fundacja Szczęśliwi Bez Cukru, al. Niepodległości 223/12, 02-087 Warszawa z dopiskiem: konkurs lub zdjęcie/skan rysunku na nasz email. (w razie wygranej uczestnik przyniesie oryginał na Słodkie Spotkanie – wręczenie nagród 11.09.2017)
1 osoba może przedstawić po 1 pracy we wszystkich kategoriach. Prace można nadsyłać do 6 września.
8 września nastąpi wyłonienie zwycięzców, z którymi skontaktujemy się mejlowo (z Rodzicami).
Nagrody rzeczowe: książki „Cały ten cukier” (wydawnictwo Varsovia) oraz uczestnictwo w Słodkim Spotkaniu w Warsztacie Warszawskim 11 września 2017 w godz. 18.00-19.30 – zapraszamy uczniów razem z rodzicami/dziadkami. Będzie tam pokaz zdjęć po warsztatach, spotkanie z Fundatorami i dietetykami, rozdanie nagród oraz oczywiście słodki poczęstunek!
HARMONOGRAM: Warsztaty odbędą się pomiędzy 17.07 a 31.08. 2017, natomiast 11 września 2017 w godz. 18.00-20.00 w Warsztacie Warszawskim odbędzie się podsumowanie projektu i rozstrzygnięcie konkursu dla uczniów, na które serdecznie zapraszamy dzieci, ich Rodziców oraz Dziadków.
Oto wypowiedź jednej z Mam uczestników w warsztatach, Pani Patrycji:
„Chciałabym serdecznie podziękować za warsztaty, w których uczestniczyły moje dzieci w czasie akcji Lato w mieście. Moje Chłopaki Bliźniaki wróciły do domu zachwycone, ze może być czekolada bez czekolady i że zdrowe słodycze są takie pyszne… Bardzo serdecznie dziękuję – jak mama w domu próbuje zmieniać czy podawać zdrowe przekąski to tak entuzjastycznej reakcji nie ma… Nawet jak próbuję ich zaangażować i przygotowujemy je razem. Od Pań przekaz zdecydowanie lepiej trafia niż od rodziców… Myślę, że ułatwia to naszym paniom wychowawczyniom wdrożenie i utrzymanie dyscypliny w nieprzynoszeniu „śmieciowego” jedzenia, słodyczy do szkoły. Nie ukrywam, ze mi szczególnie zależy na tym, aby wyrobić nawyki dobrego jedzenia, ponieważ moje Bliźniaki niestety mają nietolerancję mleka i wszystkich produktów pochodnych oraz alergię na mąkę pszenną i żytnią.”