W terminie od 17 lipca do 30 sierpnia 2017 r. przeprowadziliśmy warsztaty w 13 szkołach w ramach projektu „Lato w Mieście” dofinansowanego przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawa. W warsztatach w sumie wzięło udział 973 uczestników.
Warsztaty obejmowały 5 różnych tematów: Zdrowe I i II śniadanie, Zdrowy deser/podwieczorek, Dieta dobra dla mózgu, Jak wzmacniać swoją odporność, Co jeść, żeby być aktywnym i uprawiać sport. W ramach różnych tematów były przygotowywane inne smakołyki, które potem podczas Słodkiej Imprezki mogły spróbować dzieci będące w różnych grupach.
Podsumowanie projektu Słodkie Lato Bez Cukru w liczbach:
- 6 DZIELNIC (PRAGA PD, PRAGA PN, WOLA, OCHOTA, MOKOTÓW, ŚRÓDMIEŚCIE)
- 13 SZKÓŁ
- 973 UCZESTNIKÓW (45 NAJMNIEJ, 134 NAJWIĘCEJ)
- 180 GODZIN WARSZTATÓW
- 7 OSÓB PROWADZĄCYCH
- 9 WOLONTARIUSZEK
- WYKONYWALIŚMY Z UCZESTNIKAMI 10 RODZAJÓW PEŁNOWARTOŚCIOWYCH PRZEKĄSEK/ZDROWYCH SŁODYCZY, 5 RODZAJÓW NAPOJÓW/SMOOTHIES przy czym 6,13 ZŁ WYDALIŚMY NA PRODUKTY SPOŻYWCZE NA 1 UCZESTNIKA (5 972,46 ZŁ RAZEM), W TYM M.IN:
- 50 KG BANANÓW
- 22 L MLEKA KOKOSOWEGO
- 56 KG DAKTYLI
- 23 KG ORZESZKÓW ZIEMNYCH
- 25 KG KASZY JAGLANEJ
- 30 KG WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
Zajęcia spotkały się z dużym entuzjazmem, co nas niezmiernie cieszy! Poniżej przedstawiamy galerię zdjęć z warsztatów podzielonych według dzielnic, w których zajęcia się odbywały:
Szkoła podstawowa 10
Szkoła podstawowa 60
Zespół szkół 84
Szkoła podstawowa 115
Szkoła podstawowa 141
Szkoła podstawowa 148
Szkoła podstawowa 175
Szkoła podstawowa 185
Szkoła podstawowa 191
Szkoła podstawowa 205
Szkoła podstawowa 211
Szkoła podstawowa 238
Szkoła podstawowa 354
Serdecznie dziękujemy firmie Kubara za przekazanie ekspandowanych produktów zbożowych, których zużyliśmy na warsztatach całe mnóstwo oraz firmie Primavika za przekazanie masła orzechowego i tahini, które używaliśmy do robienia zdrowych słodkości.