Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych,
- 3/4 szklanki płatków lnianych lub siemienia lnianego,
- 3 dojrzałe banany,
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
- 1 szklanka suszonych, niesiarkowanych owoców (np: żurawiny bez dodatku cukru, rodzynek, posiekanych daktyli, moreli itp.).
Wykonanie:
Płatki owsiane, lniane i suszone owoce moczyć przez kilka godzin. Po kilku godzinach przelać wszystko jeszcze raz wodą, odcedzić, a płatki „wycisnąć” tak, żeby pozbyć się wody. Do płatków i owoców suszonych dodać rozgniecione widelcem banany i amarantus. Ugniatać wszystko rękoma aż do zupełnego i dokładnego wymieszania. Układać ciasteczka (dowolnego kształtu) na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (góra-dół). W ostatnich 10 minutach można włączyć funkcję termoobiegu, aby ciasteczka delikatnie się podpiekły.