Spring rolls to pyszna i niskokaloryczna przekąska. Idealnie smakują z orzechowym słodko-słonym sosem. To doskonałe rozwiązanie na przemycenie dużej ilości warzyw w posiłku.
Składniki na 20 szt.:
- 1 op. papieru ryżowego (20 szt.),
- 1 opakowanie boczniaków,
- marynata do boczniaków: 2 ząbki czosnku, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju
- ulubione warzywa, u mnie: po 1/2 papryki czerwonej i żółtej, 1/3 szt. białej rzepy, 1 marchew, 1/2 ogórka, 1/4 małej główki kapusty,
- sos orzechowy: 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki sosy sojowego, szczypta chili i czosnku granulowanego.
Wykonanie:
Boczniaki myjemy i kroimy na paski. Czosnek siekamy, mieszamy z sosem sojowym i olejem. Taką mieszanką zalewamy boczniaki i pozostawiamy na kilka godzin. Następnie smażymy boczniaki na złoty kolor. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Warzywa kroimy na cienkie słupki. Papier ryżowy moczymy kilka sekund w ciepłej wodzie, a następnie kładziemy na duży talerz i wypełniamy warzywami i boczniakami. Zawijamy jak najściślej. Układamy na talerzu tak, by spring rollsy nie stykały się ze sobą.
Wszystkie składniki na sos orzechowy mieszamy ze sobą, a następnie rozcieńczamy odrobiną wody.
Sajgonki jemy od razu po przygotowaniu maczając je w sosie orzechowym.