Świąteczne ciastka imbirowe

 In Przepisy

Składniki:

(na około 12 ciastek)

  • 2 szklanki mąki żytniej typ 720,
  • 1/2 szklanki erytrolu/ksyliotolu,
  • duża łyżka suszonego imbiru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 3 łyżki melasy karobowej Bakra,
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

 

Wykonanie:

  1. Zacznij od przesiania mąki na sitku. Następnie w dużej misce połącz wszystkie suche składniki, a w mniejszej wszystkie mokre – olej powinien być w postaci płynnej. Kiedy mokre składniki połączą się w miarę jednolitą ciecz, dodaj je do miski ze składnikami i suchymi i mieszaj, aż uzyskasz wilgotną masę.
  2. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuj z uzyskanej masy kulki i rozpłaszczaj je na blaszce do pieczenia. Nie kładź ich zbyt blisko siebie, ponieważ podczas pieczenia urosną i mogą się posklejać.
  3. Piecz je około 15 minut w 175°C lub do momentu aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika, zostaw je do ostygnięcia. Kiedy są ciepłe, są jeszcze bardzo miękkie i mogą się rozpadać, dopiero po ostygnięciu nabierają odpowiedniej konsystencji.

 

Przepis inspirowany blogiem Vegan Nerd

 

 

W tym przepisie wykorzystaliśmy melasę karobową od firmy Bakra

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się