
Składniki:
(na około 12 ciastek)
- 2 szklanki mąki żytniej typ 720,
- 1/2 szklanki erytrolu/ksyliotolu,
- duża łyżka suszonego imbiru,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/4 szklanki wody,
- 3 łyżki melasy karobowej Bakra,
- 1/3 szklanki oleju kokosowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Wykonanie:
- Zacznij od przesiania mąki na sitku. Następnie w dużej misce połącz wszystkie suche składniki, a w mniejszej wszystkie mokre – olej powinien być w postaci płynnej. Kiedy mokre składniki połączą się w miarę jednolitą ciecz, dodaj je do miski ze składnikami i suchymi i mieszaj, aż uzyskasz wilgotną masę.
- Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuj z uzyskanej masy kulki i rozpłaszczaj je na blaszce do pieczenia. Nie kładź ich zbyt blisko siebie, ponieważ podczas pieczenia urosną i mogą się posklejać.
- Piecz je około 15 minut w 175°C lub do momentu aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika, zostaw je do ostygnięcia. Kiedy są ciepłe, są jeszcze bardzo miękkie i mogą się rozpadać, dopiero po ostygnięciu nabierają odpowiedniej konsystencji.
Przepis inspirowany blogiem Vegan Nerd

W tym przepisie wykorzystaliśmy melasę karobową od firmy Bakra

1 Comment
Bardzo smaczne. W konsystencji lekko gumowe, chociaż mi to nie przeszkadza. Aromatyczne i co najważniejsze- beż jajka. Nie rozpadają się wcale, z porcji mi wyszło 18 ciasteczek, piekłam niecałe 20 minut. Przepis byłby idealny gdyby był też bezglutenowy do wyboru 🙂