Składniki:
- 400g mąki pełnoziarnistej- u nas z płaskurki
- 100g erytrolu
- 100g oleju rzepakowego
- Płaska łyżeczka sody
- Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- 300g bakalii- u nas orzechy laskowe, nerkowce, migdały, rodzynki i suszone morele
- Łyżeczka cynamonu
- Łyżeczka kardamonu
- Łyżeczka olejku pomarańczowego
- 250ml herbaty Earl Grey połączonej z herbatą owocową- u nas rokitnikowo- pomarańczowa
- Ok. 100ml mleka roślinnego
Wykonanie:
- Bakalie wypłakać zalać gorącą herbatą.
- Odstawić na ok. 4 godziny.
- Przesiać mąkę.
- Połączyć wszystkie suche składniki.
- Wymieszać. Dodać mokre składniki i ponownie wymieszać, najlepiej rękoma.
- Dodać bakalie – dobrze wcisnąć je w ciasto.
- Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki – keksówki.
- Piec ok. 50 minut w temp 180 stopni.