Zupa w świątecznym klimacie. Dodatek fasoli jest zapewni solidną porcję białka i nasyci. Dzięki temu zupa może być pełnowartościowym posiłkiem na obiad.
Składniki:
- cebula
- mały seler,
- zielona część pora,
- 3 marchewki,
- pietruszka,
- 3 buraki,
- kilka suszonych grzybów,
- 2 suszone śliwki,
- puszka fasoli białej,
- olej,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z połowy cytryny
- przyprawy: 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 2 łyżeczki majeranku, płaska łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki przyprawy do rosołu (ziół, bez glutaminianu sodu).
Wykonanie:
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem. Cebulę kroimy i podsmażamy w dużym garnku na oleju. Szykujemy warzywa (ja obieram tylko selera i buraki, marchew i pietruszkę tylko myję). Buraki kroimy na pół. Dodajemy warzywa do cebuli i zalewamy wodą, tak, żeby warzywa były zanurzone. Dodajemy śliwki, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, posiekany czosnek i przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw.
Po około godzinie wyjmujemy warzywa. Buraki przestudzamy i drobno kroimy. Pozostałe warzywa możemy wykorzystać do wykonania tego pasztetu.
Barszcz zakwaszamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone buraczki i odsączoną fasolę. Próbujemy i w razie czego doprawiamy do smaku.