Kruche ciasto:
- 600 g mąki migdałowej (zmielone migdały bez skórki),
- 8 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego,
- 0,5 szkl. zmiksowanych jagód goji,
- 5 łyżek ksylitolu-pudru, czyli zmiksowanego/zmielonego ksylitolu.
Wszystkie składniki wyrobić dłonią na gładkie ciasto i wyłożyć je na blachę o wymiarach 28×40, pokrytą papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastem również boki blachy.
Masa jabłkowa:
- 0,5 szkl. namoczonych daktyli,
- 6 żółtych bananów,
- 10 soczystych jabłek,
- 0,5 szkl. mąki z chia (zmielone ziarna chia),
- cynamon do smaku.
Daktyle zmiksować z bananami na gładką masę, dodać jabłka starte na tarce z dużymi oczkami. Dodać mąkę z chia i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut, żeby masa zgęstniała i wyłożyć na ciasto.
Cynamonowa kruszonka:
- 300 g mąki migdałowej,
- 8 łyżek ksylitolu pudru,
- 4 łyżki oleju kokosowego,
- 4 łyżki cynamonu.
Masę wyrabiamy palcami i układamy na wierzchu ciasta. Całość wkładamy na godzinę do lodówki i gotowe.
Dziękujemy Sklep Agnex za przekazanie produktów spożywczych na wykonanie słodyczy bez cukru podczas darmowych warsztatów podczas Henschke Festival 2016.