Szarlotka na surowo

 In Przepisy

Kruche ciasto:

  • 600 g mąki migdałowej (zmielone migdały bez skórki),
  • 8 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 0,5 szkl. zmiksowanych jagód goji,
  • 5 łyżek ksylitolu-pudru, czyli zmiksowanego/zmielonego ksylitolu.

Wszystkie składniki wyrobić dłonią na gładkie ciasto i wyłożyć je na blachę o wymiarach 28×40, pokrytą papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastem również boki blachy.

Masa jabłkowa:

  • 0,5 szkl. namoczonych daktyli,
  • 6 żółtych bananów,
  • 10 soczystych jabłek,
  • 0,5 szkl. mąki z chia (zmielone ziarna chia),
  • cynamon do smaku.

Daktyle zmiksować z bananami na gładką masę, dodać jabłka starte na tarce z dużymi oczkami. Dodać mąkę z chia i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut, żeby masa zgęstniała i wyłożyć na ciasto.

Cynamonowa kruszonka: 

  • 300 g mąki migdałowej,
  • 8 łyżek ksylitolu pudru,
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • 4 łyżki cynamonu.

Masę wyrabiamy palcami i układamy na wierzchu ciasta. Całość wkładamy na godzinę do lodówki i gotowe.

Dziękujemy Sklep Agnex za przekazanie produktów spożywczych na wykonanie słodyczy bez cukru podczas darmowych warsztatów podczas Henschke Festival 2016.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się