
Składniki:
(na 8 kawałków)
- 100 g płatków jaglanych,
- 2 łyżki mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego (20 g),
- 4 średnie jabłka (ok. 700 g),
- 1-2 łyżeczki cynamonu,
- opcjonalnie: erytrol-puder do posypania.
Wykonanie:
- Jabłka umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki (można przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć miąższ zostawiając skórkę, jeżeli komuś ona przeszkadza). Wymieszać z cynamonem.
- Płatki wymieszać z siemieniem. Połowę tej mieszanki rozsypać równą warstwą na dnie formy do pieczenia (u mnie silikonowa średnicy 20 cm; metalową wyłożyć papierem do pieczenia). Na płatki równomiernie rozłożyć jabłka i delikatnie przyklepać. Wierzch posypać pozostałymi płatkami i przyklepać je.
- Następnie „nasączyć” 7 łyżkami wody. Zostawić na 10 minut do napęcznienia płatków. W tym czasie rozgrzać piekarnik. Piec w 180°C około 20-25 minut. Przed pokrojeniem ostudzić. Można posypać zmielonym na puder erytrolem.





6 Comments
Wygląda świetnie. Czy to ciasto wyszłoby w formie muffinek?
Obawiam się, że byłoby ciężko wyjąć z takich małych foremek, mogłoby się porozpadać.
Dziękuję. Tak pomyślałam, a przyszło mi to do głowy, bo akurat taką formę mam silikonową 😉 Tak czy owak na pewno wypróbuję, bo brzmi super!
Mam jeszcze jedno pytanie. Od jakiego wieku mniej więcej można zacząć wprowadzać erytrol? Wydaje mi się, że ok. 3 lat, czy się mylę?
Nie ma jakiejś konkretnej granicy wieku. Tak naprawdę im później tym lepiej, żeby nie przyzwyczajać dziecka do słodkiego smaku, a nauczyć je wybierać przede wszystkim owoce jako źródło słodkiego smaku.
Dziękuję.