Szarlotka z płatków jaglanych

 In Przepisy

Składniki:

(na 8 kawałków)

  • 100 g płatków jaglanych,
  • 2 łyżki mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego (20 g),
  • 4 średnie jabłka (ok. 700 g),
  • 1-2 łyżeczki cynamonu,
  • opcjonalnie: erytrol-puder do posypania.

 

Wykonanie:

  1. Jabłka umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki (można przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć miąższ zostawiając skórkę, jeżeli komuś ona przeszkadza). Wymieszać z cynamonem.
  2. Płatki wymieszać z siemieniem. Połowę tej mieszanki rozsypać równą warstwą na dnie formy do pieczenia (u mnie silikonowa średnicy 20 cm; metalową wyłożyć papierem do pieczenia). Na płatki równomiernie rozłożyć jabłka i delikatnie przyklepać. Wierzch posypać pozostałymi płatkami i przyklepać je.
  3. Następnie „nasączyć” 7 łyżkami wody. Zostawić na 10 minut do napęcznienia płatków. W tym czasie rozgrzać piekarnik. Piec w 180°C około 20-25 minut. Przed pokrojeniem ostudzić. Można posypać zmielonym na puder erytrolem.
Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się