
To ciacho swoim aromatem daje znać, że jesień coraz bliżej. Delikatnie cynamonowe jabłuszka, chrupiąca kruszonka, a to wszystko otulone cytrusowym aromatem… To wszystko daje ciacho idealnie komponujące się z rozgrzewającą herbatką czy aromatyczna kawą na coraz to dłuższe jesienne wieczory. Jest oczywiście bezcukrowe i zawiera sporo owoców.
Składniki:
- 200 g płatków owisanych,
- 100 g orzechów arachidowych + 2 łyżki,
- 1 jajko,
- 25 g masła lub oleju kokosowego,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki dowolnej pełnoziarnistej mąki,
- 4 łyżki ertytrytolu,
- 1 pomarańcza
- 6 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
Pomarańczę dokładnie myjemy, wyparzamy we wrzątku i ścieramy skórkę na drobnej tarce.
200 g płatków owsianych, 100 g orzeszków oraz jajko, masło, ekstrakt waniliowy, połowę skórki z pomarańczy oraz 3 łyżki erytrytolu miksujemy na gładką masę. 2/3 tej masy odkładamy do lodówki. Do reszty dodajemy resztę posiekanych drobno orzeszków oraz mąkę pełnoziarnistą. Zagniatamy palcami do uzyskania kruszonki.
Jabłka ścieramy na tarce. Mieszamy z drobno pokrojoną pomarańczą oraz pozostałą skórką z pomarańczy i erytrytolem.
Okrągłą foremkę smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Na to wygniatamy ciasto z lodówki. Następnie na to kładziemy masę jabłkową i finalnie – kruszonkę. Pieczemy 40 min. w 180 st. C.