Szarlotkowy pudding z siemienia z kaszą jaglaną

 In Przepisy

Składniki:

(na 1 porcję)

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 małe jabłko (150 g)
  • 1,5 łyżki rodzynek (20 g)
  • 2 łyżki siemienia lnianego (20 g)
  • 1 łyżka orzechów włoskich (10 g)
  • cynamon

Wykonanie:

  1. Rodzynki wypłukać pod bieżącą wodą i namoczyć w ⅓ szklanki wrzątku. Zostawić do wystudzenia. Następnie zmiksować z wodą, w której się moczyły.
  2. Siemię zmielić, wymieszać z rodzynkami i włożyć do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
  3. Kaszę przelać wrzątkiem, zalać 150 ml wody (niecałe ⅔ szklanki) i gotować 10 minut. Zostawić pod przykryciem na 10-15 minut, żeby przestygła i „doszła”.
  4. Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki, wymieszać z kaszą i cynamonem (ilość wedle uznania).
  5. W naczyniu układać naprzemiennie kaszę z jabłkami i siemię z rodzynkami. Posypać cynamonem i posiekanymi orzechami.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • energia: 468 kcal
  • białko: 11,5 g
  • tłuszcze: 17,1 g
  • węglowodany: 62,9 g
  • błonnik: 12 g

 

Przepis pochodzi z bloga malgorzatarusek.pl.

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Ania
    Odpowiedz

    W czym mielicie siemię? Tak by sprzęt dla radę, a siemię się nie spalilo i nie przegrało? Blender nie daje rady, młynek do kawy?

    • Małgorzata Rusek
      Małgorzata Rusek
      Odpowiedz

      Ja mielę albo w młynku albo w takiej przystawce do blendera w formie niedużego pojemniczka z ostrzem w kształcie litery S. Daje radę, siemię nie musi być zmielone na drobny pyłek 😉 Ostatecznie można utrzeć w moździerzu – chodzi o to, żeby nasionka nie pozostały w całości – ale tu już trzeba się bardziej namęczyć 😉
      Życzę smacznego!

Leave a Comment