Wyzwanie „30 dni bez cukru” to ciekawa i zapewne jedna z pierwszych w Polsce inicjatywa współpracy biznesu i organizacji pozarządowej, która łączy zdrowie z przyjemnością. Akcja w pełni profesjonalna i jednocześnie ekscytująca.
Coraz więcej mówi się o szkodliwości cukru dla zdrowia człowieka, tak na całym świecie, jak i w naszym kraju. Nawet ustawodawcy potwierdzili wagę tego tematu, wprowadzając w życie nowelizację ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia we wrześniu zeszłego roku. Dlatego firma Redberry sprzedająca świeże soki i owocowo-warzywne smoothies w 10 miejscach w całej Polsce oraz nasza Fundacja Szczęśliwi Bez Cukru zawiązały partnerstwo mające na celu edukację konsumentów, zachęcenie ich do zmiany stylu życia na zdrowszy oraz zaoferowanie wsparcia w tym niełatwym procesie.
Wiosna to bardzo dobry termin na oczyszczanie organizmu – mówią dietetycy z Fundacji. Dlatego od 11 maja do 11 czerwca dwoje ochotników 28-letnia Iza i 18-letni Janek przeżyją taki bezcukrowy odwyk – na oczach całej Polski. Będzie można im kibicować, a także inspirować się ich dietą i postawą, biorąc udział w wydarzeniu na Facebooku. Z tej okazji Redberry wprowadza do menu proleczniczy Szczęśliwy Sok opracowany przez specjalistów dietetyki i żywienia człowieka, a ponadto zapewnia dwójce odważnych bohaterów 2 sycące, pełnowartościowe soki/smoothies codziennie, przez cały miesiąc.
IDEA
Cukier… energia życia czy biała śmierć? Paliwo dla ciała czy kokaina XXI wieku? Święty Graal przemysłu spożywczego czy wielkie rozczarowanie konsumentów?
Cały świat stawia sobie dzisiaj takie pytania, a naukowcy udzielają na nie odpowiedzi. Wyniki najnowszych badań nie pozostawiają wątpliwości co do chorobotwórczego i uzależniającego działania cukrów prostych, rafinowanych oraz dodanych. Fiaskiem zakończył się eksperyment polegający na zastąpieniu „niedobrych” tłuszczów „dobrym” cukrem w żywności przetworzonej, aby utrzymać jej kaloryczność, pełnię smaku, odpowiedni poziom łaknienia i satysfakcji odbiorcy, a także przedłużyć trwałość produktu. Dzisiaj doskonale wiemy, że jedzenie może być lekarstwem – lub trucizną, chociaż koncerny spożywcze i farmaceutyczne chciałyby nam wmówić coś innego. Wiemy, że przetworzony, wyekstrahowany cukier, a głównie fruktoza, to trucizna i narkotyk. Wiemy też, że węglowodany złożone zawarte w warzywach i owocach wraz z błonnikiem, witaminami, mikroelementami i antyoksydantami mogą być lekarstwem!
PRZYKŁADY
W polskich kinach studyjnych od marca br. można obejrzeć film „Cały ten cukier” – historię świeżo upieczonego ojca po trzydziestce, który chce mieć pewność co do jakości pożywienia w tym świecie, na jaki właśnie przyszła jego nowonarodzona córka. Przeprowadza on eksperyment, jedząc tzw. 'zdrową żywność’ (aczkolwiek przetworzoną) i licząc zawarte w niej łyżeczki cukru. Wychodzi mu średnia australijska – codziennie ok. 40 łyżeczek cukru dodanego, podczas gdy w USA jest to ok. 60 łyżeczek, a w Polsce ok. 30 łyżeczek dziennie na osobę. Mimo utrzymania tej samej liczby kalorii, 2300 każdego dnia, a także tego samego poziomu aktywności fizycznej, Damon Gameau tyje 8 kg w ciągu 2 miesięcy, doznaje licznych zmian chorobowych w ciele (np. początki niealkoholowego stłuszczenia wątroby), a także pokazuje, jak nadmiar cukrów prostych działa na jego mózg i nastrój.
Blogerzy kulinarni coraz częściej sięgają po zdrowe zamienniki cukru i kreują słodkie, a bezcukrowe przepisy. Na facebooku roi się od wydarzeń i grup, których uczestnicy motywują się wzajemnie do walki ze słodyczowo-cukrowym nałogiem oraz przekazują, jak sobie z nim radzić.
WYZWANIE “30 DNI BEZ CUKRU”
Również firma Redberry, która ma 10 lokalizacji w 6 największych polskich miastach, w swojej ofercie posiada ponad 30 świeżych soków i smoothies: np. Selerowa Marchewka, Grapefruit, Król Jarmuż czy Ogród Zdrowia. Już same nazwy wskazują na bogactwo warzyw i owoców w tym menu. Specjalnie na czas eventu Redberry wprowadzi również do sprzedaży Szczęśliwy Sok o recepturze opracowanej wspólnie z dietetyczkami – wolontariuszkami Fundacji.
Ponadto partnerzy przeprowadzą własny, rodzimy eksperyment, w którym cała Polska zaobserwuje na tzw. żywym ciele, jak wygląda bezcukrowy odwyk, czyli całkowite wykluczenie cukru z diety i zastąpienie go zdrowymi, świeżo wyciskanymi sokami owocowo-warzywnymi oraz leczniczymi smoothies.
28-letnia Iza Olejniczak będąca na tzw. diecie tradycyjnej oraz 18-letni Janek Wiśniewski, przedstawiciel wegetariańskich nastolatków, którym nieobce są frytki i pizza – to nasi bohaterowie, którzy przez miesiąc, dzień po dniu, powstrzymają się nie tylko od jedzenia słodyczy, ale również jakichkolwiek produktów zawierających cukier dodany! Codziennie będą pili świeżo wyciskane soki i smoothies przygotowywane przez firmę Redberry. Przejdą na dietę w całości rozpisaną przez dietetyków z Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru. Będą dostępne ich wyniki badań wykonane przez Centrum Medyczne MediPark przed – w trakcie – oraz po zakończeniu eksperymentu.
Wszyscy chętni mogą dołączyć do wydarzenia na FB – zainspirować się codzienną dietą Izy i Janka, zajrzeć w ich talerze, a także do kubków. Dzień po dniu będzie można śledzić efekty bezcukrowego odżywiania się pod okiem ekspertów – jak to zadziała na cały organizm, różne jego organy i układy, jak również na psychikę.
Bezcukrowy odwyk potrwa od 11 maja do 11 czerwca, potem nastąpią kolejne badania, a po 2 tygodniach event podsumowujący – okazja do zapytania Izy i Janka czy kontynuują nowe nawyki, kolejnego spotkania z dietetykami, sampling Szczęśliwego Soku i warsztaty słodyczy bez cukru dla wszystkich uczestników.
O cukrze, sokach i odwyku bezcukrowym wypowiada się Małgorzata Sobczyk, specjalistka żywienia człowieka, doktorantka SGGW prowadząca badania nt wpływu spożycia cukru na zdrowie:
Najzdrowsze są soki wyciśnięte nie tylko z owoców, ale i warzyw, najlepiej zielonych liściastych, np. takie jak Selerowa Marchewka, Ogród Zdrowia czy Grucha i Pietrucha z oferty Redberry.
Po soki z pewnością mogą sięgnąć osoby aktywne fizycznie, zwłaszcza po treningu, podczas którego mięśnie zużyły zapasy glikogenu i ze względu na ich szybką regenerację należy te wyczerpane zapasy węglowodanów uzupełnić. Soki warzywno-owocowe mogą być też dobrym rozwiązaniem dla osób, które mają problemy z trawieniem surowych warzyw. Bardzo dobrym przejściem między całym owocem a sokiem są smoothies.
Wyeliminowanie cukru dodanego z diety może być trudne, ponieważ jak w przypadku kofeiny, serów, alkoholu czy nikotyny uzależniamy się od cukru. Przez pierwszych kilka dni lub tygodni możemy odczuwać wszystkie efekty „odstawienia” – rozdrażnienie, wahania nastroju, ospałość, nerwowość, wzrost apetytu. Warto jednak pamiętać, że nie musimy całkowicie rezygnować ze słodyczy w naszym życiu. Doskonałym substytutem tradycyjnych słodkości są suszone owoce, szczególnie daktyle, które jednocześnie charakteryzują się bardzo dużą słodkością, ale i zawartością antyoksydantów, które zabezpieczają nas przed negatywnymi skutkami spożycia dużych ilości cukru. W sklepach coraz częściej dostępne są zdrowe substytuty cukru takie jak stewia, inulina, erytrytol czy ksylitol. Warto przez te pierwszych kilka tygodni cukrowego detoksu pozostawać aktywnym fizycznie, ze względu na wydzielane podczas wysiłku endorfiny i dodatkowy zastrzyk energii. Dobrze też znaleźć kogoś, kto również podejmie to wyzwanie lub będzie nas lojalnie wspierał i motywował.
Czy warto przeprowadzać taką rewolucję w swoim życiu? Owszem, warto! O ile nasi dziadkowie spożywali cukier okazjonalnie (5 kg rocznie na osobę w 1900 roku), obecnie znajduje się on prawie w każdym produkcie, który stoi na półce w sklepie, a my ochoczo po nie sięgamy. Wysokie spożycie cukru, które obserwujemy w Polsce (40-45 kg cukru na osobę), Europie i Ameryce Północnej, przyczynia się nie tylko do rozwoju otyłości i nadwagi, ale przede wszystkim większości chorób cywilizacyjnych.