
Receptura Szczęśliwego Soku powstała w ramach akcji „30 dni bez cukru” – stworzony przez ekspertki naszej Fundacji Sok można było kupić od 11.05 do 11.06.2016 we wszystkich 10 lokalizacjach Redberry w całej Polsce – albo przygotować samemu w domu!

Oto jego składniki i działanie:
- 2 ogórki,
- 1 laska selera naciowego,
- 1 garść pietruszki,
- 1 kiwi,
- 1 garść świeżej mięty.
Z ogórków i selera naciowego należy wycisnąć sok, a następnie zblendować go z pietruszką, kiwi oraz miętą.
Świeży sok z ogórka ma właściwości oczyszczające i detoksyfikujące całe ciało. Łagodzi problemy trawienne, takie jak zapalenie błony śluzowej żołądka, kwasowość, zgaga, niestrawność i wrzody. Alkalizuje, działa antynowotworowo, a także upiększająco – jest dobrym źródłem krzemu, potasu i antyoksydantów.
Seler naciowy korzystnie wpływa na pracę serca. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami. Szklanka soku z selera naciowego, wypijana regularnie na czczo, działa jak eliksir młodości, ponieważ oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Zawiera też witaminy z grupy B.
Picie soku z natki pietruszki to skuteczna profilaktyka udaru, zawału serca i innych chorób układu krwionośnego. Zapobiega anemii, wspomaga odporność, wspiera wzrok, zapobiega wzdęciom i leczy halitozę i działa przeciwzapalnie.
Sok z mięty wspomaga nas przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Ma także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Sok z cytryny: chociaż cytryna wcale nie jest królową witaminy C, zawiera jej na tyle dużo (53 mg/100 g), by wspierać odporność i łagodzić przebieg infekcji. Tym bardziej że ma też sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. A ponieważ wraz z wydzielaniem śliny rośnie produkcja enzymów trawiennych, cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu – sprzyja zatem odchudzaniu.
Kiwi jest jednym z najbardziej pożywnych owoców na świecie. To prawdziwa bomba witaminowa. Już jeden duży owoc dostarcza dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.
Jednocześnie kiwi zawiera tyle samo potasu, co banan. Jest jednym z niewielu owoców zawierających wapń i kwas foliowy, który jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek. Kiwi zwiększa także przyswajalność żelaza, co może wspomóc leczenie anemii. Owoc ten jest bogatym źródłem błonnika, zwłaszcza pektyny, która pomaga w redukcji cholesterolu. Wysoka zawartość błonnika pomaga w schorzeniach takich jak cukrzyca, ale działa on również jako naturalny środek przeczyszczający. Kiwi zawiera witaminę A, E, K, B oraz minerały: cynk, magnez i miedź. Dzięki tak wielkiej zawartości witamin i minerałów owoce kiwi wspomagają leczenie przeziębień i grypy. Badania wykazały również, że inozytol, alkohol cukrowy, występujący naturalnie w kiwi, może być korzystny w leczeniu depresji. Kiwi chroni też przed nowotworami, chorobami serca, miażdżycą i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Autorki receptury: Agnieszka Wiśniewska, Monika Dziemidowicz, Małgorzata Sobczyk, Joanna Brylska.