Składniki:
- 1 opakowanie orkiszu lub ryżu lub amarantusa ekspandowanego,
- 0,5 szkl. namoczonych i odsączonych daktyli,
- 0,5 szkl. masła orzechowego albo mielonych orzeszków ziemnych,
- 1 łyżka kakao,
- 0,5 łyżki oleju kokosowego,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Wymieszać dokładnie daktyle, orzeszki, kakao i sól. Do masy dodać orkisz/ryż/amarantus i dokładnie wymieszać, tak żeby masa dobrze okleiła ziarna. Formować małe kulki. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Dziękujemy firmie Kubara za przekazanie ekspandowanych ziaren Dobra Kaloria, Amarello oraz Ekoprodukt na liczne warsztaty w Warszawie, Katowicach oraz Gdańsku!
4 Comments
1 opakowanie ryżu – to jaka ilość w tym przepisie? I rozumiem, że ma być zwykły ryż ugotowany?
Z góry dzięki!
Fajna strona, fundacja, pomysł!
Pozdrawiam
Ania
Ryż czy amarantus czy orkisz ekspandowany przeważnie kupujemy w opakowaniach 80-100-gramowych:)
A czym można zastąpić masło orzechowe lub orzechy? Wersja dla alergików?
Można zastąpić pestkami słonecznika albo jakimiś orzechami, na które nie ma alergii np. nerkowcami, blanszowanymi migdałami.