Tarta cytrynowa

 In Przepisy

Składniki na spód:

  • 1 i ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych (150g),
  • 1 i ½ szklanki suszonych daktyli (100g),
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g).

Daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na ok. 20 – 30 min. Odlewamy wodę, dodajemy płatki owsiane i miksujemy za pomocą blendera do jednolitej konsystencji. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm smarujemy olejem i posypujemy odtłuszczonym siemieniem lnianym. Następnie wykładamy masę na spód tortownicy oraz formujemy charakterystyczne dla tarty boki na nadzienie. Wstawiamy do lodówki na czas robienia kremu.

Składniki na krem:

  • 1 i ½ szklanki orzechów nerkowca (225 g) (moczonych w wodzie przez noc),
  • 3 cytryny (najlepiej niewoskowane),
  • 6 – 8 łyżek inuliny,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • nasionka z 1 laski wanilii.

Z orzechów odlewamy wodę. Ścieramy skórkę z 1 cytryny (wcześniej sparzonej) oraz wyciskamy sok z 3 cytryn. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy za pomocą blendera do aksamitnej konsystencji. Powstały krem wykładamy na spód tarty i wygładzamy powierzchnię. Tartę wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem dekorujemy cząstkami owoców.

Dekoracja:

  • 1 grejpfrut,
  • 1 pomarańcza.

Owoce kroimy w cząstki, unikając krojenia w miejscu błonek. Układamy naprzemiennie na środku tarty.

Na podstawie przepisu Emily Von Euw w książce „This Rawsome Vegan Baking”.

Autorka prowadzi poradnię dietetyczną Moc Odżywiania.

Recommended Posts
Showing 3 comments
  • Gabriela
    Odpowiedz

    Płatki owsiane mają gluten 🙂

  • Gabriela
    Odpowiedz

    Nie ma płatków owsianych bezglutenowych, owies ma gluten

    • Małgorzata Rusek
      Małgorzata Rusek
      Odpowiedz

      Owszem, owies również zawiera białka zaliczane do białek glutenowych tzw. aweniny. Jednak wywołują one znacznie mniejszą reakcję u osób uczulonych na gluten lub chorych na celiakię, a u niektórych nie wywołują tej reakcji wcale, dlatego owies może być przez takie osoby spożywany. „Płatki owsiane bezglutenowe” to taki skrót myślowy – chodzi o płatki, które nie są zanieczyszczone glutenem pochodzącym np. z pszenicy podczas przetwarzania tych produktów na jednej linii produkcyjnej. Takie płatki zawierają jedynie ten gluten zawarty naturalnie w owsie.

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!