Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 200 g daktyli suszonych
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 100 g masła (w wersji wegańskiej można użyć oleju kokoswoego)
- 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 500 ml mleka (może być roślinne)
- erytrytol/ksylitol do smaku
- 3 jabłka
Wykonanie:
- Daktyle zalewamy ciepłą wodą i moczymy ok. 20 minut. Odlewamy wodę i miksujemy z płatkami, masłem, 1/2 łyżeczki cynamonu oraz olejkiem do uzyskania gładkiej konsystencji. Możemy dodać odrobinę wody, żeby się lepiej miksowało, ale ciasto powinno pozostawać zwarte. Wykładamy ciasto na foremkę do tarty. Możemy zmoczyć dłonie wodą, żeby ciasto łatwiej się rozprowadzało i nie kleiło.
- Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Można dosłodzić go erytrytolem lub ksylitolem.
- Jabłka kroimy w plasterki.
- Na ciasto wykładamy budyń i jabłka. Posypujemy cynamonem i pieczemy 50 minut w temp. 180 st. C.