Kruchy spód, aksamitnie kremowe nadzienie i lekko kwaśne owoce… Ta tarta to doskonała kompozycja dietetyczna i smakowa.
Składniki:
Spód:
- 150 g mąki orkiszowej,
- 50 g migdałów,
- 4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu,
- 100 g masła lub oleju kokosowego,
- szczypta soli,
- 2 łyżki wody.
Krem:
- 100 g kaszy jaglanej,
- 50 g nerkowców,
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego,
- 4 daktyle,
- kilka kropli aromatu waniliowego.
- ew. banan do dosłodzenia.
Dodatkowo:
- 2 garści dowolnych owoców na wierzch – u mnie mrożone jagody i maliny.
Wykonanie:
Spód: Migdały prażymy i blendujemy na drobne kawałeczki. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy/wyrabiamy razem. Gdy masa będzie zwarta odkładamy do lodówki na 1 godz.
Krem: W tym czasie robimy krem jaglano-nerkowcowy. Kaszę dokładnie płuczemy, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Dorzucamy daktyle, zdejmujemy z palnika i czekamy, aż kasza wchłonie całe mleko. Nerkowce zalewamy wrzątkiem, moczymy przez 1 godz. Wszystkie składniki kremu blendujemy na gładką masę.
Formę do tarty wykładamy kruchym ciastem. Na to wykładamy krem, a sam spód przyozdabiamy owocami. Pieczymy ok. 30 min w temteraturze 180 st. C.