
Słodko-kwaśna tarta idealna dla fanów rabarbaru zwieńczona chrupiącą kruszonką.
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej,
- 2 łyżki erytrytolu,
- mała szczypta soli,
- 120 g masła lub oleju kokosowego,
- 1 kg rabarbaru,
- 5 łyżek erytrytolu,
- skórka z jednej pomarańczy,
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropli aromatu,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
Pierwsze 4 składniki przekłożyć do misy blendera i zmiksować, a następnie wyrabiać przez chwilę ręką. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i się nie kleić. Ciasto uformować w kulę i odkłożyć do lodówki.
Rabarbar pokroić, przełożyć do garnka. Dodać posiekaną drobno skórkę z pomarańczy, erytrol, ekstrakt waniliowy i cynamon i podgrzewać razem do miękkości rabarbaru. Nie używać pokrywki, żeby nadmiar wody mógł odparować. Do masy rabarbarowej dodać zmielone siemię lniane dla zagęszczenia, chwilę przestudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, wziąć 3/4 i wyłożyć nim naczynie żaroodporne. Wylać na to masę rabarbarową, a następnie pokruszyć po wierzchu pozostałym ciastem. Piec 45 minut w temp. 190 st. C. Można po wierzchu posypać erytrolem pudrem.